MILOVAN RAJEVAC RAZOČARAN IGROM ORLOVA: Bez sede kose se ne ide na Mundijal!
Foto: AP, Reuters

intervju

MILOVAN RAJEVAC RAZOČARAN IGROM ORLOVA: Bez sede kose se ne ide na Mundijal!

Mundijal 2018 -

Iskusni fudbalski stručnjak Milovan Rajevac tvrdi da je Srbija zbog neiskustva selektora Mladena Krstajića platila danak i ispala sa Svetskog prvenstva u Rusiji

Fudbaleri Srbije razočarali su Milovana Rajevca, koji se nada da će čelnici Fudbalskog saveza Srbije u narednim nedeljama doneti ključne odluke za budućnost fudbala. "Orlovi" nisu prošli grupu na SP u Rusiji, što je teško palo svakom žitelju Srbije. Milovan Rajevac, čovek koji je sa selekcijom Gane igrao četvrtfinale SP u Južnoj Africi i ispao nesrećno na penale od Urugvaja, smatra da je Savez pogrešio što je smenio Slavoljuba Muslina posle kvalifikacija.

Kakvo je vaše mišljenje o igrama Srbije na SP u Rusiji?

- Najteže mi je da pričam o Srbiji! Moja je! Pa, zato pričam navijački. Da li smo mogli više... Mislim da smo napravili veliki broj grešaka. Nadam se da će ljudi koji vode Savez i reprezentaciju napraviti dobru analizu. Jedino dobro iz cele stvari je što smo bili na Svetskom prvenstvu, jer je mnogo teško otići na najveće fudbalsko takmičenje - počeo je razgovor za Kurir Milovan Rajevac.

Da li se podmlađuje reprezentacija kada se ide na turnir kakvo je Svetsko prvenstvo?

- Na mundijalima svi igraju na rezultat, ali treba i znati igrati na rezultat. Mora trener da vidi, da zna šta hoće, koji ume da namesti igru.

Šta hoćete da kažete?

- Mnogo je bitan trener na ovakvim turnirima. Mnoooogo... Uz ovlašćenja koja dobije, onaj koji zna da radi, ko je iskusan, može dosta da uradi. Mi smo uradili neke mnogo pogrešne stvari. Svetsko prvenstvo je najveća pijaca fudbala. Jednom u četiri godine. Tu nemaš pravo na grešku. Tu moraš da razmišljaš 36

sati na dan.

Koje su to pogrešne stvari?

- Znaju svi šta se tamo dešavalo. Ne bih sada da baš ja sve otkrivam.

Zašto neće da kažete?

- Rekao sam odavno šta će nam se desiti u Rusiji. Posle smene Slavoljuba Muslina, kazao sam da će mundijal pokazati da li je to bila greška, ili ne. Da je Krstajić napravio rezultat sve bi bilo u redu, ovako... Nije lako voditi reprezentaciju. Ne mislim tu samo na selektora, već i na rukovodstvo. To je delikatan posao.

foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Gde se pogrešilo?

- Citirao bih Grofa Božovića! On je rekao jednu mnogo pametnu stvar. Sećam se, kazao je "treba nam seda glava"! Biti selektor jedne reprezentacije je kruna karijere, nešto što dolazi iza velikog rada i rezultata. Po meni, samo iskusni treneri treba da vode reprezentacije.

Možete li to da obrazložite, jer se mnogi ne bi složili sa vama?

- Evo vam najboljeg primera. Ako znamo ko je našu reprezentaciju odveo na velika takmičenja, onda je sve jasno. Stari iskusni treneri poput Santrača, Petkovića, Muslina... Dok su mlađi poput Savićevića i Mihajlovića doživeli krah.

Kako ste videli utakmicu sa Švajcarskom koja je bila početak našeg kraja na SP?

- Uh... Tu smo mnogo izgrešili. U kompoziciji, vremenu, postavci, izboru... Ma, u svemu. Ta nas je utakmica koštala, da se ne lažemo. Ko se još vadi protiv Brazila? Možda i najbolje ekipe na turniru. Imali smo rezultat protiv Švajcarske, ali nismo umeli da odigramo do kraja.

foto: Dado Đilas

Zašto je Srbija izgubila meč posle prednosti od 1:0?

- Nismo znali da branimo lopte iz dubine. Nedostajao nam je pritisak na loptu. Neshvatljivo je da izgubiš utakmicu na kontru. Stvarno neshvatljivo i nepojmljivo. Zašto je izašla zadnja linija? Zbog čega? Kad izgubiš loptu na sredini najkraći je put da primiš gol i to se nama desilo. Meni nikada ne bi moglo da se desi da nemam tri igrača pozadi i jednog u sredini. Zna se koliko igrača napada. Opet, svako radi za sebe. Zato tu treba iskustvo i znanje.

Kako se Srbiji desilo to što joj se desilo?

- Nema tu mesta za predviđanja i improvizacije. Ovakve stvari se rade na treninzima do iznemoglosti. Nijedan detalj ne sme da bude nerazjašnjen, mora da se ponavlja dok ne bude sve pod konac. Ne može selektor da kaže, rekao sam... Ne, nego radiš dok se to ne usvoji i postane automatizam. I onda ne može da se desi ono što se nama desilo u 90. minutu protiv Švajcarske.

Kako ste videli vezni red i zadnju liniju reprezentacije?

- Dosta toga nije štimalo. Razbijeni su neki tandemi u veznom redu i odbrani. Ne znam zašto. Opet, ne bih sada da im stajem na muku.

foto: Dado Đilas

Šta dalje?

- Da smo prošli grupu mnogo bismo dobili na ceni. I naši igrači i treneri, a najviše srpski fudbal. Sad je pred Savezom najvažniji potez. Videćemo šta su isplanirali, kakvu ideju imaju. Imamo kvalitetne igrače, mlade prvake sveta i one starije, srednje nemamo. Veoma je bitno sve to sada uklopiti. Ne smemo da padnemo. Mislim da Savez ima snage da sve stvari postavi na svoje mesto.

Da bi nas drugi cenili i uvažavali moramo imati rezultat. U svetu se samo to gleda.

Koja je vaša poruka za kraj?

- Setite se samo koliko smo se radovali odlasku na SP, nakon što smo pobedili Gruziju. Koliko je euforija bila u narodu?! Nikoga ne napadam, sad je ključni momenat kako će se odlučiti i kojim ćemo putem krenuti. Srbija je sada na raskrsnici. Stalno nas prate neke negativne stvari, treba se setiti šta je svega bilo u Africi. Mi imamo ta četiri "S" na grbu. Daj Bože da se Srbi slože!

Bez pouke

Nismo ništa naučili iz Afrike

Bili ste učesnik SP u Južnoj Africi, kako ste tamo videli Srbiju? - Trebalo je da naučimo i izvučemo pouke iz Južne Afrike, ali čini mi se da se to nije desilo. Valjda ćemo nešto naučiti iz ovoga što nam se desilo u Rusiji.

Napadači

Sjajni Mbape i Dzjuba

Ko vas je razočarao, a ko oduševio na mundijalu? - Oduševio me je ruski centarfor Dzjuba, digao je Rusiju i odveo u drugi krug. Mali Mbape je pokazao da je neverovatan igrač. O njemu se sve zna, ali ga je milina gledati. Afričke selekcije su me razočarale. Da niko od njih ne izađe iz grupe... Morali bi malo da se zapitaju zašto je to tako.

Selektor Maroka

Renar je trenerčina

Za koga ste navijali pored Srbije? - Verovao sam dosta u Maroko, imaju odličnog trenera Erva Renara. Nisu bili loši, ali im je nešto nedostajalo. Renar je osvojio tri afrička kupa sa Obalom Slonovače, Zambijom i Marokom. Vidi se njegova ruka, pozitivna je osoba i zna posao.

Kurir sport/Aleksandar Radonić

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR SPORT: Partizanovih 11. Sa ovim timom crno beli počinju sezonu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track