NEVEROVATNO: Prvi put bez Argentine, Nemačke i Brazila u polufinalu Mundijala!
Foto: Reuters

Novi svetski fudbalski poredak

NEVEROVATNO: Prvi put bez Argentine, Nemačke i Brazila u polufinalu Mundijala!

Mundijal 2018 -

Šampion Svetskog prvenstva u Rusiji biće evropska reprezentacija, pa će četvrti put zaredom prvak doći sa Starog kontinenta

Trijumf Belgije i eliminacija Brazila u četvrtfinalu označila je početak novog svetskog fudbalskog poretka. Posle eliminacije petostrukih svetskih prvaka po četvrti put uzastopno planeta će dobiti svetskog šampiona koji dolazi iz Evrope.

Isto tako, prvi put od 2006. godine i turnira u Nemačkoj četiri selekcije iz Evrope igraće u polufinalu. Tada su se među četiri najbolje svetske selekcije našli Italija i Nemačka, odnosno Francuska i Portugal. Do trofeja su kasnije došli "azuri", koji su bili bolji od "trikolora". Nažalost Italijana, njihova reprezentacija nije uspela da se kvalifikuje za ovo Svetsko prvenstvo u Rusiji, pošto je u baražu izgubila od Švedske.

foto: Starsport©

Ono što ipak, najviše bode pažnju je što po prvi put ikada, u polufinalu Mundijala neće biti makar jedne od tri selekcije - Nemačke, Brazila i Argentine. - Žao mi je zbog te tri reprezentacije, a njima bih dodao i Italiju. Svako ko voli fudbal voleo bi da ih vidi u završnici, ali izgleda da 100 odsto nisu bili spremni za ovo takmičenje. Sada će i oni morati da rade malo više u budućnosti, da bi izbegli ovakve kikseve. Za mene u fudbalu odavno nema iznenađenja! I Nemačka i Argentina i Brazil su velike reprezentacije, ali na SP u Rusiji, bilo je boljih selekcija od njih. To je dokazano na terenu, gde svi kreću od rezultata 0:0 i gde nijedan rival i uz sve poštovanje ne priznaje minuli rad - rekao je Mitar Mrkela za Kurir idodao:

- Ako gledamo pojedinačno, Belgija ima izvanrednu ekipu. Njihovi fudbaleri igraju u deset najboljih klubova na svetu. Francuzi su fenomenalni...

Sportski direktor Crvene zvezde u analizi svega što je urađeno do sada na SP u Rusiji kaže: - Ovo prvenstvo je bilo najneizvesnije do sada. Ne pamtim da su favoriti tako lagano ispadali. Opet, dosta utakmica je rešeno penalima, što jasno kaže da je sreća išla sa jedne na drugu stranu. Tako će biti i u budućnosti. Neće biti izrazitih razlika između reprezentacija. Pobeđivaće spremnije ekipe koje unutar tima imaju bolju atmosferu - zaključio je Mitar Mrkela.

Ukleti stadion

Kazanj - groblje favorita

Stadion Rubina u Kazanju bio je koban po reprezentacije Argentine, Nemačke i Brazila. Fudbaleri ovih selekcija pognute glave morali su da napuštaju glavni grad ruske republike Tatarstan na ovom mundijalu. "Panceri" su 27. juna u Kazanju izgubili od Južne Koreje sa 2:0 i ostali bez plasmana u osminu finala. Tri dana kasnije i Argentina je završila mundijalski put, porazom od Francuske sa 4:3. U petak uveče Belgija je slavila nad Brazilom sa rezultatom 2:1. To je ujedno bio i poslednji meč na SP odigran na stadionu u Kazanju.

Bolna činjenica Zvezde su bile preumorne

Mitar Mrkela ukazuje na još jedan važan segment u profesionalnom fudbalu, koji se možda najbolje očituje na primerima Lea Mesija i Nejmara, donekle i Kristijana Ronalda. - Bilo je tu prolema sa najvećim zvezdama te tri favorizovane reprezentacije. Svi oni su dosta eksploatisani u svojim klubovima tokom sezone i ne dođu u punoj formi na pripreme reprezentacije - jasan je Mitar Mrkela, čovek koji je sa Veljkom Paunovićem i Savom Miloševićem selektirao svetske šampione sa Novog Zelanda.

Aleksandar Radonić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SVETSKA EKSKLUZIVA! NI OBEZBEĐENJE NIJE ZAUSTAVILO KURIROVOG PAPARACA: Pogledajte kako Ronaldo đuska na privatnoj plaži (KURIR TV)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track