ENGLEZI U RUSIJI SKINULI SVA PROKLETSTVA: Gordi Albion prejak za Švedsku! U polufinalu Mundijala posle 28 godina (KURIR TV)
Foto: Reuters

ČEKAJU RUSE ILI HRVATE

ENGLEZI U RUSIJI SKINULI SVA PROKLETSTVA: Gordi Albion prejak za Švedsku! U polufinalu Mundijala posle 28 godina (KURIR TV)

Mundijal 2018 -

Reprezentacija Engleske pobedila je Švedsku 2:0 (1:0) u Samari u četvrtfinalnom meču Mundijala.

Golove za "gordi Albion" postigli su Hari Megvajer u 30. minutu i Dele Ali u 58. Obojica su mrežu, inače odličnog švedskog golmana Robina Olsona, tresli udarcima glavom.

Ekipa selektora Gereta Sautgejta igraće u sredu u polufinalu na moskovskom "Lužnjikiju" sa boljim iz večerašnjeg duela Rusija - Hrvatska.

Engleska se tek treći put u istoriji našla među četiri najbolje reprezentacije sveta, a prvi put od Italije 1990. godine.

Takođe, Englezi su danas skinuli još jedno prokletstvo svetskih prvenstava. Pošto su u osmini finala protiv Kolumbije prvi put u istoriji prošli dalje posle penala, u četvrtfinalu protiv Švedske zabeležili su tek treći trijumf u regularnom toku eliminacionog meča od 1990, odnosno na sedam šampionata!

Najbolji strelac dosadašnjeg toka Mundijala, kapiten Engleske Hari Kejn, nije dao gol, pa je ostao na šest postignutih golova.

foto: Reuters

Sautgejtovi izabranici su od početka današnjeg meča igrali sigurno, staloženo, nisu žurili da slome otpor rivala, kao da su znali da će se to pre ili kasnije desiti.

I desilo se posle pola sata igre. Ešli Jang je izveo korner, Megvajer je dobio skok duel i udarcem glavom zatresao mrežu.

Mogli su Englezi da uvećaju prednost, ali je sjajni golman Olson zaustavio Rahima Sterlinga kada su se u finišu prvog poluvremena našli "oči u oči".

Ono što nije uspeo Sterling, uspeo je Ali u 58. minutu. Iskrao se odbrani Švedske i neometan sa tri, četiri metra glavom matirao Olsona, a Džizu Lingardu upisao asistenciju.

Pre i posle drugog gola Engleza, Šveđani su imali tri velike prilike - Berg, Klasen i Guideti. I svaki put je Pikford fantastično intervenisao.

U ovako važnim utakmicama nedopustivo je promašivati tako velike šanse, pa Šveđani nisu imali šta da traže u nastavku duela u Samari.

Na kraju, kad se podvuče crta, Engleska je zasluženo prošla dalje. Gordi su bili prejaki za hrabra srca potomaka vikinga.

foto: Reuters

TOK MEČA:

KRAJ - 2:0 za ENGLESKU!

91. minut - Izašao je iz igre Sterlig, na teren je ušao Rašford.

90. minut - Imao je priliku Augustinson iz prekida sa ivice šesnaesterca, ali je šut izveo katastrofalno.

84. minut - Iz igre izlazi Henderson, u igru ulazi Erik Dajer. Ponovo ista situacija sa neznanjem. Englezi se prave Englezi.

foto: Reuters

76. minut - Iz igre izlazi Dele Ali, na teren ulazi Delf! Englez je ponovo simulirao kako mu nije jasno da on treba da izađe iz igre kako bi potrošio vreme.

71. minut - ŠANSA ZA ŠVEDSKU! Guideti je poslao loptu u srce šesnaesterca za Berga, koji je opalio, a Pikford izbacio loptu u korner.

65. minut - Dvostruka izmena kod Švedske - izašli su Toivonen i Forsberg, a ušli Guideti i Martin Olson.

62. minut - ŠANSA ZA ŠVEDSKU! Klasen je imao otvoren šut sa 12, 13 metara, ali je Pikford odlično intervenisao. Klasen je imao još jedan pokušaj, ali je izblokiran.

foto: Reuters

58. minut - GOOOOOOL - ŠVEDSKA - ENGLESKA 0:2 - DELE ALI! Lingard je "na prvu" poslao loptu pred gol, Dele Ali se izvukao iza leđa odbrane i neometan sa tri, četiri metara glavom poslao loptu u mrežu.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

47. minut - ŠANSA ZA ŠVEDSKU! Berg je nadskočio Janga i glavom precizno šutirao, ali je golman Pikford sjajno intervenisao.

46. minut - Počelo je drugo poluvreme.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - 1:0 ZA ENGLESKU!

45. minut - VELIKA ŠANSA za ENGLESKU! Ponovo je bio Sterling sam isped Oslena, ovaj put nije bio u ofsajdu, a golman Švedske je ponovo fantastično reagovao i spasao svoju reprezentaciju.

foto: Reuters

44. minut - Sterling je izašao sam pred Olsena, koji je odbranio njegov udarac, a tek onda je pomoćni sudija signalizirao, a glavni Kujpers dosudio ofsajd engleskog napadača.

43. minut - Dobar napad Engleza, ali su Lindelef i Grankvist zaustavili Sterlinga nadomak gola.

SLAVLJE ENGLEZA U FAN ZONI!

30. minut - GOOOOOOL - ŠVEDSKA - ENGLESKA 0:1 - Megvajer! Izveo je korner Ešli Jang, Megvajer je dobio skok duel i sa desetak metara od gola zakucao loptu u mrežu Olsena.

foto: Reuters
foto: Reuters
foto: Reuters

23. minut - Još jedan obećavajući napad "gordog Albiona". Završen je pokušajem Tripijea da ubaci loptu pred gol svojim napadačima, ali je golman Olsen presekao taj pas.

foto: Reuters

19. minut - Konačno ozbiljan napad Engleza - posle prodora Sterlinga, lopta je došla do Kejna, koji je tukao sa više od 20 metara, po zemlji - pored gola.

foto: Reuters

18. minut - Spor ritam utakmice, i jedni i drugi su oprezni.

foto: Reuters

12. minut - Šveđani su se ponadali... Klison je opalio iz daljine - preko gola.

foto: Reuters

1. minut - Utakmica je počela.

SASTAVI:

ŠVEDSKA: Olsen - Kraft, Lindelef, Grankvist, Augustinson - Klason, Larson, Ekdal, Forsberg - Toivonen, Berg.

ENGLESKA: Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Tripije, Lingard, Henderson, Ali, Jang - Sterling, Kejn.

I za Švedsku i za Englesku se može reći da su se zasluženo našle u četvrtfinalu, jer su bile bolje od Švajcarske i Kolumbije.

Skandinavci su pobedili minimalnim rezultatom golom Emila Forsberga posle niza propuštenih šansi.

„Gordi Albion“ se daleko više namučio, jer je eliminisao Kolumbiju tek posle penala. Imali su izabranici Gereta Sautgejta pobedu u ruci, ali im je Jeri Mina izjednačujućim pogotkom u 93. minutu (1:1) produžio muke. Ipak, Engleska je bila uspešnija sa „bele tačke“ i boriće se sa Švedskom za plasman u treće polufinale, posle 1966. kada su bili šampioni i 1990. kada su zauzeli četvrto mesto.

Ukoliko trijumfuju Šveđani, peti put će se naći među četiri najbolje reprezentacije sveta, a prvi put od 1994.

Englezi su u Rusiji skinuli jedno prokletstvo – prvi put iz četvrtog pokušaja pobedili su na penale na svetskim prvenstvima, što im je bilo tek drugo slavlje u osam puta kada su jedanaesterci odlučivali pobednika na velikim takmičenjima.

Sada ih muči još jedna zla kob – počev od 1990. dobili su samo dva meča nokaut faze na mundijalima posle 90 minuta!

Ove dve selekcije često su se sastajale u prošlosti, a njihov poslednji takmičarski susret je bio pravi spektakl, na EURO 2012 u meču grupne faze „gordi Albion“ je pobedio 3:2.

Ukupno gledano, Englezi su za nijansu uspešniji sa osam pobeda, uz devet remija i sedam poraza. Međutim, Ostrvljani si dobili samo jedan od njihovih poslednjih osam susreta, uključujući i prijateljske.

Ovaj meč u Kazanju će biti najznačajniji u njihovoj dugoj istoriji međusobnih duela.

Ta utakmica imaće dodatnu važnost za kapitena Engleske Harija Kejna. Sa šest golova u dosadašnjem delu Mundijala prvi je na listi strelaca, pa će pokušati da se učvrsti na liderskoj poziciji još kojim pogotkom u metu.

(Kurir sport)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track