SRBIN PONOVO JUNAK HRVATSKE: Kraj ruske bajke! Vatreni posle penala do polufinala sa Englezima (KURIR TV)
Foto: reuters

DRAMA U SOČIJU

SRBIN PONOVO JUNAK HRVATSKE: Kraj ruske bajke! Vatreni posle penala do polufinala sa Englezima (KURIR TV)

Mundijal 2018 -

Hrvatska je posle boljeg izvođenjeg penala eliminisala Ruse sa Mundijala i plasirala se u polufinale gde ih čekaju Englezi.

Selekcija Hrvatske plasirala se u polufinale Mundijala u Rusiji posle boljeg izvođenja penala od reprezentacije Rusije. U regularnom delu igre bilo je 1:1.

Rusi su došli do vođstva prelepim golom Čeriševa u 31. minutu igre, a rezultat je izjednačio Kramarić samo osam minuta kasnije na asistenciju Mandžukića.

U drugom poluvremenu nije bilo značajnih prilika, pa se očekivano otišlo u produžetke.

Hrvati su prvi došli do vođstva golom Vide u 101. minut na asistenciju Modrića iz kornera. Novo izjednačenje na meču doneo je Fernandes u 115. minutu utakmice posle novog prekida. Tada se otišlo u penale.

U penal seriji bilo je dosta promašaja, bolje su se ipak snašli Hrvati zahvaljujući Subašiću koji je ponovo bio glavna zvezda utakmice.

Hrvati će u polufinalu odmeriti snage sa Englezima koji su ranije danas bili bolji od ekipe Švedske.

TOK MEČA:

PENALI:

4:3 za Hrvate - Rakitić siguran.

3:3 - Kuzjaev siguran.

3:2 - Domogoj Vida siguran sa bele tačke.

2:2 - Ignaševič siguran, hladan kao špricer.

2:1 - Za Hrvate - Posle dosta sreće Modrić pogađa gol.

1:1 - Promašio je Fernandez ceo gol.

1:1 - Promašio je Kovačić. Odlična odbrana Akinfejeva.

1:1 - Džagev precizan.

1:0 za Hrvatsku - Brozović siguran.

0:0 - Smolov je promašio penal, Subašić je odbranio tačnije rečeno.

PRODUŽETAK:

120. minut - Završen je regularni deo igre. Idemo u penale!

115. minut - GOOOOOOL - FERNANDEZ! Posle prekida, Mario Fernandez loptu zahvata glavom i šalje u nebranjeni deo mreže Subašića. Ovo ni moćni Subašić nije mogao da odbrani! Ovo je njegov prvi gol u dresu Rusije.

foto: reuters

112. minut - Odlična prilika za Kuzjaeva. Odbila se lopta Rusu na visinu penala, šutnuo je na prvu iz voleja, ali Subašić hvata živu loptu. Subašić sve živo brani!

110. minut - Napadaju Rusi svim snagama gol Hrvata!

106. minut - Počeo je drugi produžetak.

foto: reuters

105. minut - Završen je prvi produžetak.

101. minut - Najsrećnija na tribinama bila je predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

foto: Printscreen

101. minut - GOOOOOL - VIDA! Luka Modrić je izveo korner, lotu je glavom sa zemlje zahvatio Vida i uz dosta sreće pogodio mrežu Rusa.

foto: reuters

100. minut - Pogrešio je Lovren, istrčao je Smolov, ušao u šesnaesterac ali ga je Lovren stigao ponovo.

95. minut - Povredio se Sime Vrsaljko, izašao je sa terena. Hrvati sa igračem manje. Za nogu se hvata Mandžukić. U igru je ušao Vedran Ćorluka.

foto: EPA

92. minut - Prvu priliku u produžetku imali su Rusi, lopta je upala u peterac, ali su nekako Hrvati uspeli da je izbace.

91. minut - Počeo je prvi produžetak.

DRUGO POLUVREME:

92. minut - Subašićeva povreda je izgleda lakše prirode, samo grč. Odlična prilika za Smolova, šutnuo je iz mrtvog ugla, ali je Danijel bio skoncentrisan.

91. minut - Povredio se golman Subašić, Hrvati nemaju više izmena! Do produžetaka će izgleda probati da izdrži Subašić.

foto: reuters

88. minut - Iz igre izlazi Kramarić, u igru ulazi igrač Real Madrida Mateo Kovačić.

foto: EPA

85. minut - Pokušavaju iz prekida da postignu gol jedni ili drugi, ali ne žele da se otvaraju i rizikuju eliminaciju.

foto: EPA

79. minut - Dzjuba izlazi iz igre, na teren ulazi Gazinski.

76. minut - Opkolili su Hrvati gol Rusije. Pokuašvali su u jednom napadu redom Kramarić, Modrić i Vrsaljko. Lopta je otišla na kraju u korner. Posle kornera koji je izveo Modrić loptu je glavom poslao na tribine Mandžukić.

75. minut - U igru je ušao Pivarić umesto Strinića.

72. minut - Najbolja prilka za Ruse u nastavku. Pokušao je glavom Jerohin posle kontre, ali je lopta završila preko prečke.

72. minut - Ne mogu loptu Rusi da prenesu preko pola, Hrvati opsedaju gol domaćina.

foto: EPA

68. minut - Izmena u Rusiji. U igru je ušao Smolov umesto strelca gola Čeriševa.

63. minut - Iz igre izlazi Perišić, u igru ulazi Marcelo Brozović.

foto: reuters

62. minut - Pokušaj na drugoj strani. Glavom je loptu posle kornera udario Dzjuba, ali je Subašić bio na pravom mestu i loptu uhvatio živu.

60. minut - STATIVA! Pogodio je Perišić okvir gola nakon što mu se lopta odbila na nekih pet metara od gola. Nekoliko Rusa sa Akinfejevom su stajali na liniji, ali Perišić nije uspeo da pogodi mrežu.

foto: EPA

58. minut - Šut Rebića sa nekih 20 metara od gola, ali je lopta prešla daleko preko prečke Akinfejeva.

54. minut - Iz igre izlazi Semedov, na teren ulazi Jerohin, Formacijski se ništa značajnije neće promeniti u igri Rusa.

foto: EPA

52. minut - Prvi ozbiljniji pokušaj u nastavku. Pokušao je makazicama Kramarić, ali je lotpa završila u rukama golmana Akinfejeva.

49. minut - U nastavku obe ekipe igraju dosta opreznije. Niko ne želi da rizikuje da primi gol i na taj način da budu eliminisani sa Mundijala.

foto: EPA

46. minut - Počelo je drugo poluvreme!

PRVO POLUVREME:

45. minut - Završeno je prvo poluvreme.

44. minut - Premijer Rusije čestitao je predsednici Hrvatske za gol Kramarića.

foto: printscreen

40. minut - GOOOOOL - Kramarić! Ubacio se Mandžukić, probio se sa leve strane, centrirao i pogodio pravo u trepavicu Kramarića. Probio je Andrej mrežu Akinfejeva!

foto: reuters

38. minut - Novi žuti karton, Ivan Strinić!

foto: reuters

37. minut - Hrvati su šokirani ovim golom. Atmosfera na stadionu je blago rečeno fenomenalna!

31. minut - GOOOOOL - Čerišev! Pogodio je Rus projektilom sa nekih 20 metara. Nije se mrdnuo Subašić sa linije. Samo je pogledom ispratio šut!

foto: reuters

28. minut - Imao je Perišić priliku. Centrirao je sa desne strane Vrsaljko, loptu je glavom zahvatio Perišić, ali je ona prošla pored desne stative. Akinfejev je ostao nepomičan.

foto: reuters

22. minut - Tempo igre je opao posle odličnih uvodnih 15 minuta.

16. minut - Imali su Hrvati odličnu priliku iz prekida. Namestio je loptu Rakitić, ali je šutnuo dosat loše. Ovo je peti šut Kockastih na meču, ali niti jedan u okvir gola.

12. minut - Na utakmici je i predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

foto: Printscreen

6. minut - Probio je Rebić sa leve strane, opalio iz sve snage po golu, Akinfejev je bio oprezan i loptu poslao u korner. Posle kornera Lovren je loptu vratio ka Rebiću koji je glavom šutnuo sa nekih 11 metara, ali preko gola.

foto: reuters

5. minut - Odlična prilika za Ruse. Odbila se lopta do Dzjube koji je iz voleja pogodio Lovrena u leđa i lopta je otišla u korner.

foto: reuters

2. minut - Prva opasnost na meču. Pokušao je Čerišev, ali je loše šutnuo, pa je lopta otišla u gol-aut.

1. minut - Utakmica je počela.

SASTAVI:

RUSIJA (4-2-3-1): Akinfejev – Fernandes, Kutepov, Ignaševič, Kudrijašov – Zobnin, Kuzjaev – Samedov, Golovin, Čerišev – Dzjuba.

Selektor: Stanislav Čerčesov.

HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić – Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić – Rakitić, Modrić – Rebić, Kramarić, Perišić – Mandžukić.

Selektor: Zlatko Dalić.

Susret penaldžija u četvrtfinalu! Rusija i Hrvatska među osam najboljih stigle su boljim izvođenjem jedanaesteraca od Španije i Danske.

Od raspada SSSR, odnosno od turnira u SAD 1994, "zbornaja" je prvi put u nokaut fazi, i odmah je stigla do četvrtfinala.

Domaćin Mundijala je odoleo Španiji i najviše zahvaljujući često osporavanom golmanu moskovskog CSKA Igoru Akinfejevu, koji je odbranio penale Kokeu i Jagu Aspasu, načinio istorijski uspeh. Nacija je u transu. Rusi žele još...

Međutim, s druge strane će biti snažna Hrvatska. Istina, "vatreni" u osmini finala nisu pokazali hrabrost kakva se od njih očekivala u meču u kome su imali ulogu favorita, kao što će je imati i u subotu, pa su se, kao i Rusi, oslonili na umeće golmana. Danijel Subašić zaustavio je čak tri udarca Danaca sa "bele tačke" (Eriksen, Šene i Jorgensen) i obezbedio svojoj reprezentaciji prolaz dalje.

Bez dileme, Hrvati su pokazali više od Rusa u dosadašnjem toku turnira. Sudeći prema partijama u grupi, uz Belgijance, Luka Modrić i društvo su ostavili najjači utisak – rutinski su savladali Nigeriju (2:0), deklasirali Argentinu (3:0), a na kraju te faze, iako im ništa nije značilo, sa rezerevnim sastavom su savladali i Island (2:1), primivši za 270 minuta samo jedan gol, i to iz penala.

Rusi su bili ubedljivi protiv Saudijske Arabije (5:0) i Egipta (3:1), ali jasno je da to nisu bili rivali sa kojima su mogli da se „izmere”. Čim su naleteli na ozbiljnog protivnika kakav je Urugvaj, doživeli su ubedljiv poraz (0:3).

A o predstavi protiv Španije ne treba ni diskutovati. Jeste selektor Stanislav Čerčesov dobro proučio igru "crvene furije", međutim, bunker kakav je 120 minuta bio postavljen ispred Akinfejeva, ubio je fudbal. Ipak, navijače širom Rusije to ne zanima, jer je njihova reprezentacija napravila istorijski uspeh.

"Muškarčine, muškarčine! Moji momci su muškarčine", uzvikivao je euforični Stanislav Čerčesov obraćajući se predstavnicima medija posle utakmice sa Španijom veličajući snagu svojih igrača.

Tom prilikom ruski selektor je poželeo da i naredni rival Rusije, ne znajući da li će to biti Hrvatska ili Danska, takođe na terenu provede dva sata. Želja mu se kasnije tog dana ispunila.

Hrvati su nabijeni samopouzdanjem, o čemu svedoče i reči Šima Vrsaljka:

"Posle utakmice sa Danskom, ništa nas ne može zaustaviti!"

Međutim, u taboru "vatrenih" postoji izuzetak koji potvrđuje pravilo, što brine sve hrvatske navijače. Naime, ubedljivo najbolji njihov igrač u Rusiji, i jedan od najboljih na celom turniru, Luka Modrić, doživeo je vrstu kraha upravo u duelu sa Dancima. Promašio je jedanaesterac u finišu produžetaka, a onda mu se u penal seriji "skratila" noga, što je bilo očigledno, ali je imao sreće i zatresao Šmajhelovu mrežu. Hoće li to uticati na mozak Dalićeve ekipe u duelu sa Rusima?

"Rekao sam momcima pred penale, Luka je toliko učinio za sve nas, hajde da sada mi učinimo nešto za njega", prepričao je detalj sa terena uoči penala Ivan Rakitić, koji je na kraju realizovao poslednji šut sa „bele tačke” i lansirao „vatrene” među osam najboljih.

Enigma Modrić je najveća pred ovaj četvrtfinalni okršaj. Ako sjajni plejmejker Reala bude na svom nivou, Rusima se loše piše.

"Zbornaja" će, bez dileme, koristiti isti recept kao protiv Španije. Taktičkom disciplinom i frenetičnom borbenošću pokušaće da zatvori sve prilaze Akinfejevu, a ako Artem Dzjuba i ostali ofanzivci nešto urade u napadu, tim bolje, a ako ne uspeju, penali im uvek dobro dođu kao opcija.

Hrvatska je 1998. bila treća na svetu, dok se Rusi, kao legitimni naslednici rezultata Sovjetskog Saveza, diče četvrtim mestom iz 1966, ali i uspesima na evropskim šampionatima. "Zbornaja komanda" je 1960. bila prvak "starog kontinenta", a još tri puta je igrala u finalima.

Ove dve selekcije odigrale su tri meča. U dva duela u kvalifikacijama za EURO 2008 nije bilo golova, a pre tri godine u prijateljskoj utakmici Hrvatska je pobedila 3:1.

Kurir sport

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track