TAJNI ADUT BELGIJE: Tjeri Anri uplašio Francuze (VIDEO)
Foto: AP

Dve najbolje ekipe Mundijala u borbi za finale

TAJNI ADUT BELGIJE: Tjeri Anri uplašio Francuze (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Jedni likuju, drugi se plaše što igračka legenda "trikolora" savetuje selektora Belgije Roberta Martineza

Kada je postalo izvesno da će Belgija i Francuska večeras (20.00, RTS 1) u Sankt Peterburgu igrati za prolaz u finale Mundijala, očekivano je iz tišine izvučen kao ključna figura duela Francuz Tijeri Anri, koji je u miru radio kao pomoćnik belgijskog selektora Roberta Martineza.

Dok Belgijanci veruju da će od svog Francuza dobiti ključne informacije o protivniku, dotle "galski petlovi" obećavaju da će legendarnom Titiju pokazati na terenu da je izabrao pogrešnu ekipu za svoje trenersko usavršavanje.

- Čudno je to što će Anri biti protiv nas. On je naša legenda, imamo veliko poštovanje prema njemu za ono što je uradio za "plave", ali ne razmišljamo previše o njemu. Bio bih ponosan ako bih Titiju pokazao da je izabrao pogrešan tim - rekao je Olivije Žiru.

Belgijanci kažu da ih je tokom SP Anrijevo prisustvo samo inspirisalo:

- Tjeri Anri mnogo zna o timu Francuske, ali on je sada na našoj strani. Siguran sam da neće oklevati da nam da najbolje informacije o sledećem rivalu - rekao je štoper Tomas Vermalen, dok je Tobi Aldevereld dodao još:

- Tjerijeve priče polaze od njegovog igračkog iskustva, što nama pomaže i daje posebnu inspiraciju!

Ko pobedi Brazil, nema razloga da se bilo koga plaši. Ipak, Belgijanci će u duel sa Francuzima krenuti bez veoma važnog igrača, desnog beka suspendovanog Tomasa Menijea, što stručnom štabu Martineza sigurno zadaje grdne probleme u pripremi utakmice.

Lična karta: Tjeri Anri *41 godina *Klubovi: Monako, Juventus, Arsenal, Barselona, Njujork Red Buls *Šampion sveta 1998. godine, šampion Evrope 2000. godine *Od 2016. pomoćnik selektora Belgije

Azar: Ja sam Belgijanac!

foto: foto: EPA / Peter Powell

Francuzi u "specijalnom ratu" sa komšijama nisu gubili vreme, ali su imali i "zicer" situaciju, iskopanu iz svojih arhiva. Najbolji belgijski fudbaler Eden Azar je valonskog porekla, iz frankofonskog dela Belgije, koji je odrastao kao veliki navijač Zinedina Zidana za šta postoje i vidljivi dokazi. Fotka iz detinjstva sa braćom Torganom i Kilijanom u dresu Francuske sa brojem 10 bio je pokušaj da od Azara naprave svog čoveka u redovima Belgije. Ipak ...

- Francuska je bila na vrhu krajem devedesetih, a Belgija je imala dobre igrače, ali ne tako kvalitetne kao Francuzi. Mi se osećamo kao Belgijanci, ali smo navijali za Francusku - rekao je Azar.

Kapiten Belgije ne krije da i danas gleda klipove sa majstorijama drugog Francuza - Kilijana Mbapea.

- Znam da je i on kao dete gledao moje klipove. Danas ja pogledam njegove, postao je sjajan.

Ni Azara nije moglo da zaobiđe pitanje o Anriju. - On je sa Francuskom sve osvojio, nadam se da će mu se to dogoditi i sa Belgijom.

Istorija: Pre 32 godine se borili za bronzu

Pre 32 godine, 28. juna 1986. godine, Francuska i Belgija su igrale za treće mesto na Svetskom prvenstvu u Meksiku. Belgijanci su poveli golom Jana Kulemansa u 11. minutu, da bi "trikolori" preokrenuli pogocima Žan-Mark Fererija u 27. i Žan-Pjera Papena u 43. minutu. Produžetke je Belgijancima doneo Niko Klasen u 73. minutu, ali su u 104. i 111. iz penala Francuzima doneli bronzu Bernar Žengini i Manuel Amoros. Francuze je u polufinale eliminisala Nemačka sa 2:0, dok je istim rezultatom od Belgije bila bolja Argentina predvođena nezaustavljivim Maradonom.

Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track