FUDBAL SE VRAĆA KUĆI ILI DOMA: Englezi protiv Hrvata za istoriju (VIDEO)
Foto: Reuters

Meč za finale

FUDBAL SE VRAĆA KUĆI ILI DOMA: Englezi protiv Hrvata za istoriju (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Lovren: Englezi su favoriti za osvajanje SP i mi moramo poštovati tu činjenicu

Pesma "Fudbal se vraća kući" iz 1996. godine sve jače odzvanja na Britanskom ostrvu, sve više smisla dobija.

Tamo gde je fudbal i stvoren, ali i na jednom delu Balkana, večeras će se (20.00, RTS 1) u jednom dahu pratiti meč iz Moskve, gde će se selekcije Engleske i Hrvatske boriti za prolaz u finale SP i prilike da 15. jula na istom stadionu po prvi put u znak pobede podignu iznad glave trofej "Zlatnu boginju" (Bobi Mur je podigao Kup Žila Rimea 1966. godine).

Englezi su favoriti, nikako iz razloga što su igrački kvalitetniji od rivala, već samo iz razloga što Hrvate melje njihov ritam utakmica od 120 minuta plus penali. Mečevi sa Danskom i Rusijom već su stvorili probleme trojici važnih fudbalera Vrsaljku, Lovrenu i golmanu Subašiću, koji zbog povreda nisu obavili poslednji trening i veliko je pitanje da li će ovaj trio biti spreman da i pod blokadama istrče na teren Lužnjikija. Lovren, međutim, ne dovodi u pitanje svoj nastup, već nestrpljivo očekuje duele sa Harijerm Kejnom.

- On je jedan od najboljih napadača u Premijer ligi. Zaslužuje sve pohvale, jer je u poslednjih nekoliko sezona uvek postigao 25 i više golova. Ali, ja volim da igram protiv takvog asa da bih svima pokazao da sam jedan od najboljih defanzivaca. Englezi su favoriti za osvajanje SP i mi moramo poštovati tu činjenicu - rekao je Lovren.

Sa druge strane, tim Gereta Sautgejta brzo je arhivirao neizvesni meč sa Kolumbijom i jednom lakšem ritmu ostvarena je pobeda nad Šveđanima u četvrtfinalu.

Mažić zavisi od Hrvata

foto: EPA/DIEGO AZUBEL

Najbolji srpski, a možda i svetski sudija, Milorad Mažić mogao bi da deli pravdu u finalu Svetskog prvenstva ili u meču za treće mesto, u zavisnosti od daljeg plasmana selekcije Hrvatske. Procene FIFA su takve da bi zbog opterećenih političkih odnosa Srbije i Hrvatske bilo nezahvalno da se jednom Srbinu dodeli pištaljka u meču "kockastih", jer bi tako fokus bio pomeren sa fudbala na druge, manje lepe stvari, a samom arbitru doneo nepotreban pritisak svetske javnosti. Stoga, ne treba se iznenaditi da u slučaju poraza Hravtske od Engleza Mažiću bude dodeljeno finale, baš kao što bi bilo realno da ga pobeda komšija u polufinalu preseli u Sankt Peterburg na utakmicu za bronzanu medalje 14. jula. Koliko je izbor sudije važan detalj pokazuje i ljutnja Engleza zbog delegiranja Turčina Čakira za njihov večerašnji meč sa Hrvatskom. Čakir je na SP sudio tri meča, a u prošlosti je znao da bude koban po engleske klubove, pa čak i za reprezentaciju.

Henderson ne zna za poraz

foto: Reuters

Englezi veruju da je Džordan Henderson njihova srećna zvezda. Kada je kapiten Liverpula u timu, na njegovih poslednjih 30 mečeva reprezentacija nije doživela nijedan poraz. Sa skorom od 23 pobeda i sedam remija Henderson je postao igrač sa najdužom serijom neporaženosti u istoriji nacionalnog tima Engleske.

HRVATSKA - ENGLESKA 20.00

Moskva. Stadion Lužnjiki. Kapacitet: 78.000. Sudija: Džunejt Čakir (Turska). HRVATSKA (4-2-3-1): Subašić - Vrsaljko, Lovren, Vida, Strinić - Modrić, Rakitić - Rebić, Brozović, Perišić - Mandžukić. Selektor: Zlatko Dalić. ENGLESKA (3-5-2): Pikford - Voker, Stouns, Megvajer - Tripije, Ali, Henderson, Lingard, Jang - Sterling, Kejn. Selektor: Geret Sautgejt.

MEĐUSOBNI SUSRETI 2 1 4 Poslednji meč: 09.09.09 Kvalifikacije za SP Engleska - Hrvatska 5:1 (2:0) Akteri: Rakitić i Subašić.

MUNDIJALSKA STATISTIKA

HRVATSKA ENGLESKA

3-2-0 skor 3-1-1 10 golovi dati 11 4 golovi primljeni 4 19 šutevi u okvir 19 59 šutevi van okvira 51 12 žuti kartoni 5 0 crveni kartoni 0 1/2 penali 3/3

KVOTE 1 X 2

3.45 3.15 2.35

Hrvatska osvaja SP 5.00 Engleska osvaja SP 3.50

PRVE ZVEZDE TIMA

Luka Modrić

foto: AP

UTAKMICA 5 GOLOVA 2 ASISTENCIJA 1 DISTANCA 50.8 km MINUTA 485

Hari Kejn

foto: Reuters

UTAKMICA 4 GOLOVA 6 ASISTENCIJA 0 DISTANCA 38.7 km MINUTA 363

Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track