SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O FINALU SVETSKOG PRVENSTVA: Hrvati mogu do titule samo ako Subašić skine prokletstvo (FOTO)
Foto: Profimedia

MUNDIJALSKI KURIOZITETI

SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O FINALU SVETSKOG PRVENSTVA: Hrvati mogu do titule samo ako Subašić skine prokletstvo (FOTO)

Mundijal 2018 -

Finale Svetskog prvenstva doneće odgovore na brojna pitanja, a pored ostalog saznaćemo može li se čuvar mreže Monaka okititi titulom prvaka sveta

Finale Mundijala, utakmicu koju smo čekali četiri godine, igraće Francuska i Hrvatska na stadionu Lužnjiki u Moskvi.

Francuska drugi put ili Hrvatska prvi put u istoriji? Didje Dešan ili Zlatko Dalić, Antoan Grizman ili Luka Modrić, "petlovi" ili "vatreni"? Milion pitanja, a samo jedan odgovor. Odgovor koji ćemo dobiti u nedelju predveče.

Biće ovo jedno sasvim drugačije finale od onih na koje smo navikli, ali će neke tradicije biti nastavljene, a neke opet mogu biti i prekinute. Kurir vas vodi kroz kuriozitete vezane za utakmicu svih utakmica.

Ukoliko finalni meč bude završen nerešeno posle regularnih 90 minuta, po sedmi put u istoriji titulu neće osvojiti ekipa koja ne zna za poraz na Mundijalu. Druga zanimljivost tiče se Zlatne lopte, za koju sada najozbiljnije konkuriše kapiten Hrvatske Luka Modrić, jer je pored činjenice da je finalista Svetskog prvenstva ove sezone igrao i u finalu Lige šampiona. Istom činjenicom mogu se pohvaliti još samo trojica igrača u ovoj sezoni: Rafael Varan (Francuska i Real), Mateo Kovačić (Hrvatska i Real) i Dejan Lovren (Hrvatska i Liverpul).

foto: Reuters

Protiv nezgodne tradicije boriće se hrvatski heroj Danijel Subašić, golman koji je sjajnim branjenjem jedanaesteraca doveo svoj tim na korak do sna. On je, naime, treći čuvar mreže Monaka koji igra finale na poslednja četiri Mundijala, a nezgoda je to što su njegove kolege redovno završavale sa srebrom oko vrata. Počelo je sa Bartezom 2006. godine, kada je Italija dobila Francusku, a nastavljeno sa Serhiom Romerom, koji je branio za Argentinu na prethodnom SP. Zanimljivo je da je 2010. izgubila Holandija, na čijem je golu stajao Marten Stekelenburg, koji je četiri godine kasnije stigao u Monako.

Bajern i Inter bez premca Od 1982. godine pa do sada u svakom finalu Svetskog prvenstva učestvovao je bar po jedan igrač minhenskog Bajerna i milanskog Intera. Da su Englezi savladali Hrvatsku, ovaj niz bio bi prekinut, ali se da tako ne bude pobrinuo baš "interovac" Ivan Perišić, strelac prvog i asistent prilikom drugog gola u polufinalu. Dres milanskog kluba pored Perišića nosi i Marcelo Brozović.

foto: AP

BAJERNOVI IGRAČI U FINALIMA MUNDIJALA Brajtner, Dremler i Rumenige (Nemačka) 1982. Mateus, Eder i Diter Henes (Nemačka) 1986. Augentaler i Keler (Nemačka) 1990. Žoržinjo (Brazil) 1994. Lizarazu (Francuska) 1998. Kan, Linke i Jeremis (Nemačka) 2002. Sanjol (Francuska) 2006. Roben i Van Bomel (Holandija) 2010. Nojer, Boateng, Lam, Švajnštajger, Kros i Miler (Nemačka) 2014. Toliso (Francuska) 2018.

INTEROVI IGRAČI U FINALIMA MUNDIJALA Bergomi i Orijali (Italija) 1982. Rumenige (Nemačka) 1986. Breme, Klinsman i Mateus (Nemačka) 1990. Berti (Italija) 1994. Đorkaef (Francuska) i Ronaldo (Brazil) 1998. Ronaldo (Brazil) 2002. Materaci i Groso (Italija) 2006. Snajder (Holandija) 2010. Palasio (Argentina) 2014. Perišić i Brozović (Hrvatska) 2014.

Gojko Filipović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track