MODRIĆ ILI MBAPE: Može biti samo jedan! (VIDEO)
Foto: EPA/AP

Hrvati i Francuzi uzdaju se u svoje megazvezde

MODRIĆ ILI MBAPE: Može biti samo jedan! (VIDEO)

Mundijal 2018 -

Kockastima se Luka desio kao Srbima Đoković, malo ko je verovao u njega, dok je mladi Francuz fudbal počeo da igra zbog usvojenog brata

Kao i mnoge lepe stvari u sportu na Balkanu, i Luka Modrić se hrvatskom fudbalu dogodio slučajno, zahvaljujući pomoći porodice i njegovoj želji da se izdigne iz proseka. Po tome se Modrić uopšte ne razlikuje od Novaka Đokovića ili Janice Kostelić, jer se talenat nije razvijao uz podršku sistema, plan države, saveza, kluba... Naprotiv!

Sa 14 godina otišao je iz Zadra u Hajduk, ali su mu posle dve nedelje u Splitu stručnjaci poručili da se vrati kući i da ponovo pokuša dogodine, kad bude ojačao. Iz perspektive tog stručnjaka ni današnji Modrić ne bi bio dovoljno jak, bar na prvi pogled, pa je tako u 17. godini oprobao sreću u zagrebačkom Dinamu.

A na Maksimiru opet se odigravala borba tinejdžera krhke građe s nepoverljivom okolinom! Godina treniranja u mladom timu Dinama završila se preporukom da sledeću sezonu provede u ligi BiH, u timu Zrinjski iz Mostara. Dovoljno je bilo pogledati ko je od supertalentovanih dinamovaca odlazio u hercegovački krš, pa da se shvati koliko su Zdravko Mamić i ekipa računali na dečka iz Obrovca.

Biografi najboljeg hrvatskog fudbalera svih vremena tvrde da mu se najvažniji trenutak u životu dogodio upoznavanjem Vanje Bosnić 2004. godine, po povratku iz Zaprešića s pozajmice Interu. Ljubav sa pet godina starijom ekonomistkinjom iz Zagreba, koja je radila u Mamićevoj agenciji, donela je i totalni preokret u karijeri. Priča se da i danas gledaju utakmice protivnika Reala na DVD i da zajedno traže slabosti rivala. Njen savet da češće šutira s distance uglavnom ne primenjuje, budući da ga svet poznaje kao boljeg asistenta nego realizatora.

Zna se ko će biti MVP

Prema nezvaničnim najavama, ako reprezentacija Hrvatske osvoji Mundijal, Luka Modrić će biti proglašen za najboljeg igrača turnira. Mnogi bi mu ovo priznanje dali i bez Zlatne boginje, jer je najzaslužniji za stvaranje jedne od najvećih fudbalskih senzacija u sportskoj istoriji. Modrić je postigao dva gola na SP, proveo je na terenu 604 minuta i pretrčao je na šest utakmica ukupno 63 kilometra, od čega 25,4 km u trenutku kad je njegov tim imao posed lopte.

Mbapeov usvojeni brat Kembo utabao put

foto: Reuters

Kilijan Mbape će 20. decembra proslaviti 20. rođendan, a već u njegovoj 13. godini Francuzi nisu imali dilemu da "trikolori" dobijaju još jednu planetarnu fudbalsku zvezdu. Odrastao je u delu Pariza Bondi, pored oca Kamerunca Vilfrida i majke Alžirke Fejze Lamari, bivše rukometašice, koja je do sredine prošle decenije igrala za lokalni klub u četvrtom rangu takmičenja.

Mada se veruje da majka ima najjači uticaj na fudbalera PSŽ, ipak ga je očeva ljubav prema najvažnijoj sporednoj stvari na svetu navela da izabere fudbal pre rukometa. Doprineo je tome i usvojeni brat Žires Kembo Ekoko, koji je došao u život Mbapeovih sa svojih šest godina kao izbeglica iz Konga. Brat je već igrao u Bondiju kad se Kilijan rodio, da bi 2006. godine započeo profesionalnu karijeru u ekipi Rena.

Otac Vilfrid svedoči da su braća sate i sate provodila u razgovorima o fudbalu, da bi 2013. godine mediji počeli da se bave spekulacijama o odlasku Kilijana u Real Madrid i Čelsi. Izabrao je na kraju Monako i već 2. decembra 2015. godine debitovao za prvi tim "kneževa", oborivši nekoliko meseci kasnije rekord čuvenog Tjerija Anrija kao najmlađi strelac kluba - 17 godina i 62 dana. Danas njegova zvezda sija najjačim sjajom, dok se brat Kembo polako povlači s velike scene kao član turske Burse, zadržavajući ulogu njegovog savetodavca.

- Najveća tajna Kilijanovog uspeha je ta što je lud za fudbalom i samo o njemu razmišlja. Trudi se stalno da uči i veoma je ponosan, jer želi da izradi sopstveni stil igre - rekao je Kembo Ekoko o bratu Kilijanu.

Tata Vilfrid: Nisu nam potrebni menadžeri

Pored majke rukometašice i brata fudbalera, njegov otac Vilfird vodi brigu o timu Bondija, dok ujak radi kao stručnjak za kondiciju u ekipi Sedana. Porodica je tokom godina bila izložena pritiscima raznih menadžera, ali su zasad uspeli da odole svim mogućim ponudama. - Skoro svi najveći agenti su želeli da preuzmu brigu o Kilijanovoj karijeri, ali mi mislimo da nam nisu potrebni - rekao je Vilfrid Mbape.

Kurir sport/Dejan Petković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track