INTERVJU Duško Tošić: Žalićemo za Mundijalom dok smo živi!
Foto: EPA/ARMANDO BABANI

bez ustezanja o svim temama

INTERVJU Duško Tošić: Žalićemo za Mundijalom dok smo živi!

Mundijal 2018 -

Srpski fudbalski reprezentativac pričao o odnosima unutar nacionalnog tima na SP u Rusiji, duelu sa Šaćirijem, o tome kako se osećao kada ga je selektor Krstajić izostavio za duel protiv Brazila i da li će i dalje igrati za reprezentaciju

Duško Tošić jedini je od srpskih fudbalera otvoreno pričao o rezultatu reprezentacije na Svetskom prvenstvu. Bez ustezanja i dobropoznatih floskula, štoper kineskog Gvangdžou R&F odgovarao je na sva pitanja. Trezvene i hladne glave, Tošić je otkrio kako su se fudbaleri osećali posle eliminacije, a otvoreno je objasnio i kako se desilo da ostane u duelu "1 na 1" sa brzonogim Šaćirijem i zašto se odlučio da ga ne ruši. Posle svega, Duško Tošić je spreman da i dalje igra za Srbiju, te da se na raspolaganje nacionalnom timu stavi već na jesen, kada počinje Liga nacija i dueli sa selekcijama Rumunije, Crne Gore i Litvanije.

Kako si video Srbiju na SP u Rusiji? Da li je reprezentacija mogla više, odnosno da li je po tebi to što nismo prošli grupu neuspeh?

- Kada ste me pozvali, morao sam da razmislim dobro o svemu. Ne bežim od odgovornosti da kažem nešto. Nisam od onih koji će reći ne mogu, nemam vremena i slično. Prvi cilj pred put u Rusiji bio nam je da prođemo grupu. Nismo uspeli - počeo je intervju za Kurir Duško Tošić.

Koji su bili realni dometi ovakve reprzentacije Srbije na SP?

- Bili smo blizu osmine finala i žalićemo godinama za tom šansom, kao što smo žalili posle Južne Afrike. Gledajući kvalitet svakog igrača, klubova gde igramo, reprezentacija koje su prošle grupu, morali smo i mi.

Kakva je bila atmosfera u reprezentaciji, među igračima?

- Atmosfera je bila korektna. Nije bilo nekih većih nesuglasica i svađa s obzirom da smo bili mesec dana zajedno.

Kako si video utakmicu protiv Švajcarske koja je bila ključna za dalji plasman?

- Ako već nismo mogli da pobedimo, morali smo da sačuvamo nerešen rezultat. Ispali smo naivni. Mnogo nas je poremetio nerešen rezultat Brazila i Švajcarske. Taj bod koji su oni osvojili bio je neočekivan za sve nas i on je odlučio.

Dosta se priča o tvom duelu sa Šaćirijem. Vode se polemike da je trebalo da ga srušiš kao Šimunić Sulejmanija kad su igrali Srbija i Hrvatska. Zašto se nisi odlučio da ga fauliraš?

- Mnogo se pričalo o golu Šaćirija i što ga nisam srušio. Jednostavno ko gleda fudbalski, ko se razume u fudbal, nedopustivo je da budem sam na sredini terena. Mislio sam da će Bleki (Nikola Milenković op.a.) imati taj pas. Iznenadio sam se da je lopta prošla, krenuo sam u trk sa njim, mislio sam do poslednjeg momenta da ću ga stići i blokirati udarac. Na žalost nisam uspeo. Možda sam mogao da ga rušim na 16-18 metara, dobio crveni, oni dali gol iz slobodnog udarca. Lako je sada pričati, a na terenu je bilo teško doneti odluku. Sad, ne tražim neko opravdanje, ali morao sam sprečiti gol. Krivac sam i snosim odgovornost. Žao mi je, kažem opet, morali smo svi biti pametniji u nekim datim momentima.

Šta ste vi igrači jedni drugima rekli posle te utakmice? Da li ste mogli da spavate?

- Nama igračima je mnogo teško pao poraz, ostali smo do 6-7 sati ujutro i tugovali. Nismo mogli da se pomirimo da smo izgubili pogotovo što je srpski narod očekivao pobedu iz više razloga.

Kako je protekao sastanak koji je sazvao kapiten Aleksandar Kolarov? Koje su bile teme i šta ste vi igrači rekli jedni drugima?

- Imali smo sastanak, napravio ga je kapiten Kolarov. Svako je rekao šta je imao, bilo nam je teško posle poraza, utučeni, besni, razočarani. Bio je sasvim običan sastanak kao u svakoj ekipi. Pitali smo se gde smo pogrešili, zašto smo izgubili.

Kako ste se osećali vi igrači?

- Samo mi igrači znamo koliko nam je bilo teško. Svi smo osvojili mnogo uspeha sa klubovima, a reprezentacija je nešto posebno. Greše svi kad kažu da se ne trudimo, da se dovoljno ne borimo. Još više nam je teško kad vidimo kako Hrvatska pobeđuje i donosi radost svom narodu.

Kad si saznao da nećeš početi utakmicu protiv Brazila i šta misliš o toj odluci selektora Krstajića?

- Pred Brazil, nisam znao da neću igrati, niti mi je selektor nešto rekao. On je taj koji bira sastav, on je taj koji snosi odgovornost bilo pobedili, ili izgubili. Nisam ja Ramos, pa da mi je mesto u timu zagarantovano. Jesam bio razočaran kao i svaki igrač kad ne igra, to je prirodno.

Da li ti je krivo što su pre tebe i Ivanovića prednost dobili mladi i bez iskustva igrači Milenković i Veljković?

- Ja mnogo volim Veljkovića i Milenkovića, oni su budućnost našeg fudbala, dobri su momci i pošteno su radili i borili se za mesto kao svaki igrač. Moje mišljenje je da je trebalo da igramo Bane i ja. Ne znam da li bismo pobedili, ali sigurno je da imamo u nogama milion takvih utakmica i da bismo znali kako sa Brazilcima.

Da li se plašiš da zbog svega što si rekao ne bude neka kontrareakcija na tvoj račun?

- Ja sam sve ovo što govorim vama rekao onima kome je trebalo, ne plašim se posledica, svako ima pravo na svoje mišljenje. Nikada se preko reprezentacije nisam prodavao i tražio korist od nje. Mnogo sam ispaštao zbog reprezentacije pošto je volim i ne kajem se i nikada neću. Ne interesuje me šta će neko reći posle ovoga, ali opet kažem, to je moje mišljenje.

Milovan Đorić kaže da su igrači isključivi krivci za neuspeh u Rusiji. Šta misliš o tome?

- Poštujem Đorića i treba svako da kaže ono što misli, a ne da ćuti. Ali, ne slažem se sa njim da smo samo mi igrači krivi. Dalje ne bih ulazio šta i kako...

Šta dalje? Hoćeš li igrati za reprezentaciju ako dobiješ poziv za Ligu nacija?

- Rekao sam već, ako budem potreban Srbiji, ako misle da mogu da pomognem, tu sam, uvek! Ne mislim da je prošlo vreme nekim igračima. Pogledajte druge reprezentacije, Ignaševič je sa 38 godina dogurao do četvrtfinala i bio jedan od najboljih, Pepe i Fonte imaju 36 godina, Silva i Miranda po 34... Igrače treba birati po tome šta oni mogu da donesu, a ne po godinama. Sve u svemu ostaje žal, na kraju mogli smo, a nismo i to će da nas prati do kraja života - zaključio je Duško Tošić.

Piksi i dalje tuguje

Šta kaže Piksi na rezultat reprezentacije na SP?

- Pričao sam s Piksijem. On je tada bio u Los Anđelesu sa ekipom, ustajao je u 05.00 ujtro da bi nas gledao. Žao mu je konačnog ishoda i on kao i svaki Srbin tuguje i krivo mu je što nismo napravili nešto za srpski narod - rekao je Tošić.

Gvangdžou R&F je srpskih ruku delo

Kakav je Dragan Stojković kao trener i kako se uopšte desilo da posle Bešiktaša dođeš kod njega u Gvangdžou R&F?

- Piksi je ovde napravio veliki rezultat. Od ekipe koja se borila za opstanak, napravio je tim koji se bori za sam vrh. Bez velikih zvezda i bez velikih ulaganja za dve godine stvorio je klub koji može ravnopravno da se bori sa velikima koji kupuju igrače vredne 100 miliona evra. Zbog toga ga cene još više.

Aleksandar Radonić

Foto Kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track