PEĐA MIJATOVIĆ PRAVO U METU: Legendarni reprezentativac otkriva zašto je HRVATSKA dogurala do finala Mundijala, a SRBIJA ekspresno spakovala kofere
Foto: Profimedia

bez dlake na jeziku

PEĐA MIJATOVIĆ PRAVO U METU: Legendarni reprezentativac otkriva zašto je HRVATSKA dogurala do finala Mundijala, a SRBIJA ekspresno spakovala kofere

Mundijal 2018 -

Legendarni reprezentativac naše zemlje Predrag Peđa Mijatović otkrio je koji su faktori uticali na istorijski uspeh selekcije Hrvatske na Mundijalu u Rusiji i šta je to što Hrvati imaju, a naša reprezentacija nema...

Mijatović smatra da za rezultat, kakav je napravila Hrvatska, morate imati kvalitet, iskustvo igranja velikih takmičenja i kontinuitet.

"Fudbal se promenio, jak tim sa dobrom atmosferom može da pobedi ekipu sa jednom, ili nekoliko velikih zvezda. Za ovakav rezultat potrebno je imati kvalitet, ali pre svega iskustvo igranja velikih takmičenja i kontinuitet. Oni gotovo da nisu propustili veliko takmičenje od 1998. Ova generacija je imala i uspone i padove, pre samo četiri godine su bili kritikovani zbog igara u Brazilu, ali su, generalno, sazreli za ovaj nivo. I ne treba zaboraviti da im je Rusija bila poslednja šansa da nešto urade. A, nisu hteli da je tek tako propuste", rekao je Mijatović u intervjuu za "Novosti".

Mijatović kaže da se jasno od starta Mundijala videlo da je Hrvatska došla da napravi nešto veliko.

"U Rusiju su stigli namereni da urade što više, da dođu i do trofeja ako im se ukaže prilika. Da, Hrvatska je htela ovo, znala je šta hoće od samog dolaska na SP. I kad su primili gol protiv Engleske znali su šta rade, šta žele. Pa, vratili su Kalinića sa Mundijala zbog nediscipline, što verujem niko ne bi uradio. Sve je bilo podređeno timu, jer uz kvalitetan igrački kadar moraš da imaš timski duh. Uz taj njihov izraženi nacionalni naboj, sklopile su se kockice za uspeh."

Mijatović ističe da se jasno videlo da je Srbija, za razliku od Hrvatske, na prvenstvo došla bez većih ambicija.

"Srbija je na SP došla sa velikim hendikepom, jer osam godina nije bila na velikom takmičenju, a čini mi se i bez većih ambicija, jer su bili zadovoljni samim plasmanom. To može da se opravda samo činjenicom da dugo niste bili na SP, ali kad već odete, morate da uradite najviše što možete. ne znam da li je srbija mogla više. Međutim, video sam raskorak između onoga što možeš na terenu, i onoga što dolazi uticajem spoljnih faktora. Mislim da igrači nisu bili 100 odsto koncentrisani na teren, već su se slušali razni komentari, ko šta priča... Tu je suštinska razlika u fokusu između Hrvatske i Srbije. Oni su gledali samo teren od prve utakmice, ostavili su sve probleme kod kuće, a svi znaju kakve su turbulencije imali i sa smenom selektora pred baraž. Mi to nismo uspeli, a najbolji primer je dekoncentracija kod drugog gola Švajcarske u nadoknadi. Bio je to čist kiks iz dekoncentracije, ne jednog igrača, već celog tima", rekao je Mijatović za Novosti.

Proslavljeni golgeter otkriva u čemu je razlika između Hrvatske i Srbije.

"Talenta ima u obe selekcije, ali Hrvatska ima kontinuitet takmičenja i iskustvo, kvalitetne igrače koji igraju važnu ulogu u najvećim svetskim timovima, naviknute na pritisak da moraju da pobeđuju i osvajaju trofeje. Luka Modrić ima nekoliko Liga šampiona sa Realom, Rakitić sa Barselonom, Mandžukić iskustvo iz Bajerna, Atletiko Madrida i Juventusa. Srbija ima Nemanju Matića, zaista velikog asa, Aleksandar Kolarov je imao sjajnu sezonu u Romi, ali ni Junajted, ni Roma nisu na nivou Reala, Barselone, Atletiko Madrida, Juventusa, Intera", iskren je Mijatović.

Kurir sport/Novosti

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track