NEVREME U KRAGUJEVCU: Iseljeno 48 osoba
Foto: TANJUG

Poplavljen veliki broj objekata

NEVREME U KRAGUJEVCU: Iseljeno 48 osoba

Srbija -
Dvočasovno nevreme je najveću štetu pričinilo infrastrukturi, kao i velikom broju stambenih objekata

KRAGUJEVAC - Zbog dvočasovnog nevremena koje je u ponedeljak veče pogodilo Kragujevac, iz kuća je iseljeno 48 osoba, uglavnom iz ulice Milice Miljojković, rečeno je na sednici Štaba za vanredne situacije, koji je ranije saopštio da u tom gradu proglašava vanrednu situaciju.

"Zakonodavac kaže da ukoliko su ugroženi ljudski životi i ako su materijalna dobra ugrožena, praktično nam daje za pravo da uvodimo vanrednu situaciju", rekao je Jovanović odgovarajući na pitanje novinara zašto je vanredna situacija uvedena, kada su u većini poplavljeni podrumi.

Naglašavajući da je najveći broj iseljenih iz svojih kuća smešten u hali Šumadija sajma, gde su medicinski pregledena i zbrinuti, Jovanović je rekao da ne postoji potreba da se odlaže školska nastava.

Prema njegovim rečima, dvočasovno nevreme je najveću štetu pričinilo infrastrukturi, kao i velikom broju stambenih objekata.

"Poplavljen je veliki broj objekata, kao što su podrumske prostorije Kliničkog centra, Hitne pomoći, škola, dečjih obdaništa, privrednih objekata i privatne kuće", rekao je Jovanović.

On je naveo da je najveći problem napravio Bresnički potok, kao i bujične vode koje su na saobraćajnice izbacile kamen i rizlu i dodao da nadležna preduzeća čiste saobraćajnice.

Tanjugova ekipa posetila je pojedine žitelje u ulici Viktora Bubnja i Luja Adamiča, čiji su sutereni i podrumi potopljeni, kao i hotel "President" gde su zaposleni iz restorana i kuhinje uklanjali vodu.

Miomir Stojanović i Miroljub Petrović vlasnici kuća u Luja Adamiča, koja je tik uz Bresnički potok, Tanjugu su rekli da su im sutereni i prizemlja kuća popavljeni od vode koja je dolazila sa ulice, ne od potoka. Stojanović je pokazivao kako je voda bila i metar visine, a Petrović da je bio na putu ka kući u nevremenu, i da mu je u jednom trenutku voda na ulici bila do pojasa. Nije stigao, kaže, naneštaja da spasi, ali je spasio psa koji je cvileo.

Nevreme je poplavilo i zakupljene proizvodne pogone firme "Vaker Nojson", podrumske prostorije hotela "Ženeva", restoran i kuhinju hotela "President" .

Vlasnik hotela "President" u ulici Janka Veselinovića Živadin Đoković Tanjugu je izjavio da njegov objekat često ima problema sa vodom, jer kako je rekao, u ulici se neplanski gradi, a javno-komunalna preduzeća kad god izvode radove u toj ulici, danima ne zatvaraju rupe i uvek uzrokuju problem, kao što je to i juče bio slučaj.

U dvočasovnom nevremenu, praćenom jakom kišom i udarima vetra i do 60 kilometara na sat, koje je juče zahvatio Kragujevac, pala su 53 litra kiše po metru kvadratnom.

Brojne ulice su zbog bujične vode bile poplavljene i neprohodne, ali se kasnije sa većine voda povukla.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja