USLOVLJAVANJA: Merkelova trpi ucene zbog vlade
Foto: Reuter

Formiranje vlasti u Nemačkoj neizvesno

USLOVLJAVANJA: Merkelova trpi ucene zbog vlade

Planeta -
Martin Šulc iz stranke SPD Pera Štajnbrika, koja je na nemačkim izborima zauzela drugo mesto, zatražio od kancelarke da promeni svoju evropsku politiku ukoliko hoće s njima u koaliciju

BERLIN - Poraženi stižu na čelo vlade.Nemačka kancelarka Angela Merkel, koja je u nedelju ubedljivom pobedom na saveznim izborima osvojila treći mandat zaredom, nalazi se u nezgodnoj situaciji zbog nemogućnosti da formira vladu kakvu je želela, prenose nemački mediji. Naime, njen dojučerašnji koalicioni partner Gido Vestervele, koji se nalazi na čelu stranke FDP, doživeo je pravi debakl na izborima pošto nije uspeo da pređe cenzus, a kancelarkin izborni suparnik Per Štajnbrik, lider Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD), koji je osvojio 26 odsto glasova, sada joj postavlja uslove ako želi s njim u koaliciju.Prema navodima medija, Štajnbrik je na izborima ostvario drugi po redu najlošiji rezultat u posleratnoj istoriji Nemačke, a sad je u prilici da bude na čelu verovatno najmoćnije vlade u Evropi. Na ruku mu ide i to što demohrišćani (CDU) Angele Merkel žele da formiraju vlast što pre.Imaju usloveIz SPD juče su stigli prvi zahtevi upućeni Merkelovoj. Naime, predsednik Evropskog parlamenta Martin Šulc (SPD) zatražio je promene u evropskoj politici, uključujući kraj radikalnog kursa štednje. On je apelovao na kancelarku da ozbiljno uzme u obzir socijalne muke ljudi u Evropi.- Tu dosadašnju politiku Merkelova neće više moći da vodi - izjavio je Šulc za nemački politički nedeljnik Špigl.Mediji pišu da je Merkelova telefonom zvala šefa partije SPD Sigmara Gabrijela, a da je tek dva sata kasnije uspela da dobije vezu. StrahoviZbog toga se mnogi pitaju da li ju je on namerno pustio da čeka. Gabrijel se nije izjašnjavao, ali u redovima SPD postoji ozbiljna uzdržanost i strah od takvog saveza zbog neprijatnog iskustva od pre nekoliko godina, kad su socijaldemokrate i demohrišćani vladali, a posle toga, na izborima 2009. godine, SPD zabeležio istorijski poraz.Inače, nemački analitičari kažu da Merkelova ide korak napred i dva nazad u formiranju vlade. Osim „velike koalicije“, koju bi činila njena CDU i SPD, oni ne isključuju ni mogućnost da Merkelova s partijom Zeleni iz nužde formira vladu. Ipak, obe strane zasad odbacuju tu opciju.

Merkelova više neće moći da vodi dosadašnju politiku... Martin Šulc (SPD)
Merkelova više neće moći da vodi dosadašnju politiku... Martin Šulc (SPD)

Merkelova ispada iz kombinacijaAnalitičari ne isključuju ni mogućnost da stranka Angele Merkel ostane bez mesta u vladi. Naime, spominje se malo verovatni scenario da izvršnu vlast čini takozvana crveno-crveno-zelena koalicija, koju bi činio SPD sa Zelenima i Levicom, nastalom spajanjem naslednika bivših istočnonemačkih komunista i partije WASG. Na taj način ostvarila bi se matematička većina. Saradnju s levičarima, međutim, odbacuju i socijaldemokrate i Zeleni.

Vođe Zelenih podnele ostavkuVisoki zvaničnici nemačke levičarske partije Zeleni saopštili su da napuštaju rukovodstvo stranke posle loših rezultata na nedeljnim opštim izborima. Jirgen Tritin, jedan od dvojice vođa partije u parlamentu, objavio je da odlazi s tog položaja i da se više neće kandidovati. Njegova izjava sledi nakon ostavke predsednice Zelenih Klaudije Rot posle blede predizborne kampanje i izbora na kojima je podrška stranci opala - sa 10,7 odsto 2009. na 8,4 odsto u nedelju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja