Uhapšen vođa neonacističke stranke Zlatna zora
Foto: Reuters

Uhapšen vođa neonacističke stranke Zlatna zora

Planeta -
Dva neimenovana policijska zvaničnika navode da je operacija koju sprovode antiterorističke jedinice još u toku, i da je izdato ukupno 35 naloga za hapšenje članova Zlatne zore

ATINA - Grčka antiteroristička policija uhapsila je danas vođu neonacističke stranke Zlatna zora Nikosa Mihalolijakosa i još tri poslanika te partije zbog sumnje da su formirali "kriminalnu organizaciju".

Pored vođe stranke uhapšeni su i poslanik i portparol partije Ilijas Kasidijaris i još dva poslanika, kao i još deset članova partije u velikoj policijskoj operaciji koja obuhvata celu zemlju, navela je policija. Vrhovni sud Grčke izdao je naloge za hapšenje za još 30 članova ove partije zbog sumnji u umešanost u ubistvo jednog antifašističkog muzičara.

Dva neimenovana policijska zvaničnika navode da je operacija koju sprovode antiterorističke jedinice još u toku, i da je izdato ukupno 35 naloga za hapšenje članova Zlatne zore.

Zlatna zora ima 18 poslanika u parlamentu, koji ima 300 mesta. Ovo je prvi put od 1974. da je neki poslanik skupštine uhapšen u Grčkoj. Vrhovni sud zadužen je za vođenje istrage o ubistvu antifašitičkog muzičara rep muzike Pavlosa Fisasa (34) za koje se sumnja da je počinio pripadnik Zlatne zore. Zlatna zora odbacuje svaku povezanost sa ubistvom. Ovaj slučaj je pokrenuo razračunavanje vlasti sa Zlatnom zorom koja je na krilima ekonomske krize ušla u parlament.

Od ubistva muzičara Pavlosa Fisasa 18. septembra, vlasti su pokrenule veliku istragu u delovanje ove stranke koja se sumnja za brojne ispade nasilja protiv imigranata i levičarskih aktivista. Portparol grčke vlade Simos Kedikoglu rekao je danas za televiziju Skaj nekoliko minuta posle hapšenja poslanika stranke Zlatna Zora da "demokratija ima načina da se brani". Stranka Zlatna zora izrazila je danas ogorčenost zbog hapšenja u tekst poruci novinarima. "Pozivamo sve da podrže našu moralnu i pravednu borbu proitv korumpiranog sistema. Neka svi dođu u naše prostorije", navodi se u teksto. Lider stranke Mihalolijakos najavio je juče mogućnost ostavke 18 poslanika stranke u parlamentu zbog optužbi koje oni smatraju neosnovanim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track