Brisel: Postignut načelni dogovor o presudi Sejdić i Finci

Brisanje diskriminacije iz Ustava

Brisel: Postignut načelni dogovor o presudi Sejdić i Finci

Planeta -
Po tom dogovoru, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana: dva iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske

BRISEL - Politički prvaci Srba, Bošnjaka i Hrvata iz BiH danas su u Briselu postigli načelan dogovor o primeni presude Evropskog suda za ljudska prava, s ciljem da se poštuje ravnopravnost svih građana i da svako, bez obzira na etničku pripadnost, može biti biran u Predsedništvo i Dom naroda.

Komesar za proširenje EU Štefan File je saopštio da je dogovor postignut u načelu, a biće konačno uobličen i potpisan 10. oktobra, na novom sastanku u Briselu. Po tom dogovoru, Predsedništvo BiH bi se sastojalo od tri neposredno izabrana člana: dva iz Federacije BiH i jedan iz Republike Srpske.

Distrikt Brčko bi bio jedna izborna jedinica iz dva dela, te bi i građani RS, i Federacije, mogli da biraju one koje žele iz oba dela izborne jedinice. Ove promene treba uneti u Ustav BiH da bi se "udovoljilo legitimnim težnjama konstitutivnih naroda i "ostalih" čime bi se uvažili međunarodni standardi", piše u tekstu sa sedam načela koji su danas u Briselu potpisali predstavnici vodećih političkih stranaka BiH.

Dokument su potpisali Milorad Dodik iz Saveza nezavisnih socijaldemokrata Republike Srpske, Mladen Bosić iz Srpske demokratske stranke, Bakir Izetbegović iz Stranke dmokratske akcije, Martin Raguš iz Hrvatske demokratske zajednice 1990, Dragan Čović iz Hrvatske demokratske zajednice BiH, Zlatko Lagumdžija iz Socijaldemokratske partije BiH i Mirsan Džonlagić iz Saveza za bolju budućnost BiH.

Oni su se u Briselu sastali u sklopu dijaloga na visokom nivou o procesu pridruživanja BiH Evropskoj uniji kojim je predsedavao File. Evropski zvaničnici danas su u Briselu nastojali da političke vođe iz BiH ubede u nužnost dogovora o sprovođenju presude "Sejdić-Finci" jer bi, u suprotnom, BiH ostala bez polovine sredstava iz evropskih fondova.

Mogući su gubitak 50 miliona evra iz fonda IPA u idućoj godini i dalji zastoj u pridruživanju BiH Uniji. Evropski sud u Strazburu naložio je BiH u presudi o slučaju "Sejdić i Finci" iz 2009, da iz Ustava i Izbornog zakona izbaci odredbe koje predstavnicima nacionalnih manjina onemogućavaju kandidovanje na izborima za člana Predsedništva BiH i Dom naroda državnog parlamenta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track