KOLAPS: Američka vlada doživela krah!

Katastrofa jedne od najjačih ekonomija na svetu

KOLAPS: Američka vlada doživela krah!

Planeta -
Izvršna vlast SAD pretrpela najveći poraz u poslednjih 17 godina, kad je zbog neizglasavanja budžeta ostala bez sredstava za federalne službe

VAŠINGTON - Politički sukob doveo do potpune blokade.Američka vlada doživela je najveći poraz u poslednjih 17 godina kad je zbog neizglasavanja budžeta za naredni period, o kojem se u noći između ponedeljka i utorka nisu dogovorili republikanci i demokrate, ostala bez sredstava da finansira federalne službe u zemlji. Zbog toga će 825.000 Amerikanaca zaposlenih u javnom sektoru morati da ode na prinudni odmor, zaustaviće se rad brojnih službi, uključujući i one za izdavanje ličnih dokumenata, kontrolu letenja i agencije za nuklearnu energiju. Ovakva situacija u SAD dešava se prvi put od 1995, kad je blokada trajala tri sedmice.Višečasovna raspravaRok za usvajanje novog budžeta zemlje istekao je u ponedeljak u ponoć i do tada je trebalo da se glavne političke struje dogovore o usvajanju okvira za nova sredstva u državnoj kasi. Međutim, umesto toga, u Senatu i Kongresu SAD odigravala se višečasovna drama, jer su ta dva tela naizmenično usvajala predloge budžeta koji su se razlikovali u samo jednoj tački - prihvatanju finansiranja zakona o zdravstvenom osiguranju, takozvanom Obamakeru. Na njemu insistira lider SAD i vođa demokrata u Senatu Barak Obama, dok republikanci zastupljeni u Kongresu po svaku cenu pokušavaju da tu reformu izbegnu i njome uslovljavaju budžet. Zbog toga, na kraju nisu ni došli do zajedničkog rešenja pa je vlada ostala bez novca.Kao i nekoliko puta pre toga, Senat je sa 54 glasa za i 46 protiv odbio predlog budžeta koji je uputio Kongres, a koji ne predviđa sredstva za zakon o zdravstvenoj zaštiti. S druge strane, Kongres je nakon višečasovnih konsultacija vođa republikanaca izglasao nov predlog budžeta, koji odlaže finansiranje Obamakera za narednih godinu dana. Za takav predlog glasalo je 228 kongresmena, dok je 201 bio protiv. Među onima koji su glasali „za“ bilo je i devet demokrata, dok je 12 republikanaca glasalo protiv ovog predloga.Vojnici će biti isplaćeniObama je nakon loših vesti rekao da će američka vojska normalno funkcionisati posle neusvajanja budžeta u Kongresu, ali je upozorio civile koji su zaposleni u Ministarstvu odbrane da će možda morati na prinudni odmor.- Znam da bi naredni dani mogli da donesu veću neizvesnost. Vi i vaše porodice zaslužujete više od nefunkcionisanja koje smo videli u Kongresu - rekao je Obama i obećao da će učiniti sve da Kongres deblokira rad vlade u Vašingtonu što pre to bude moguće.

Zbog nedostatka novca zatvoreni najznačajniji spomenici... Kip slobode
Zbog nedostatka novca zatvoreni najznačajniji spomenici... Kip slobode

I simbol Vašingtona
I simbol Vašingtona

Kriza će zemlju koštati 300 miliona dolara dnevnoDelimična finansijska blokada američke vlade koštaće SAD najmanje 300 miliona dolara dnevno u izgubljenom bruto društvenom proizvodu, procene su istraživačke kompanije IHS. Iako je to samo delić ekonomije vredne 15.700 milijardi dolara, negativne posledice finansijske blokade vlade će, ukoliko potraje, verovatno rasti, budući da podriva poverenje i potrošnju preduzeća i potrošača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track