KUPACA NI ZA LEK: Završene stanove u BiH nema ko da kupi
Foto: Beta

Pao standard

KUPACA NI ZA LEK: Završene stanove u BiH nema ko da kupi

Planeta -
Za kvadratni metar stana potrebne su dve prosečne plate

BANJALUKA - Broj završenih stanova u Bosni i Hercegovini (BiH) u ovoj godini je u porastu, ali veliki problem i dalje predstavlja prodaja, jer je kupce dosta teško naći, zbog drastičnog pada standarda.

Prema podacima Agencije za statistiku BiH, za šest meseci ove godine završeno je 1.185 stanova ili 9,4 odsto više u odnosu na isti period lane, ali je prodaja već godinama u osetnom padu.

U Asocijaciji građevinarstva i industrije građevinskih materijala pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH kažu da se sada završavaju stanovi čija je gradnja počela pre godinu ili dve, dok istovremeno ne započinje gradnja novih.

"Još verovatno ove godine imaćemo povećanje broja završenih stanova, dok se u idućim godinama očekuje osetno smanjenje, jer nema nove gradnje", kazali su u Asocijaciji i dodali da je prodaja stanova već godinama u osetnom padu, što se odražava i na poslovanje građevinskih preduzeća.

U Asocijaciji objašnjavaju da je drastično opao standard građana što je uticalo na pad prodaje. Pored toga, banke odobravaju kredite po nepovoljnim uslovima, zbog čega se ljudi, pogotovo mladi, veoma teško odlučuju za kredite, jer su za kvadratni metar stana potrebne dve prosečne plate.

Mnogo je zgrada koje zjape prazne. Nije potrebno posebno objašnjavati šta znači za firmu koja uloži ogromna sredstva u izgradnju, a onda te stanove nema kome da proda, kažu građevinari.Sekretar Udruženja građevinarstva u Republici Srpskoj Stanko Ivaštanin istakao je da je teško reći kakve će biti posledice ukoliko se završeni stanovi u dogledno vreme ne prodaju, dok u agencijama za nekretnine u Banjaluci kažu da se uglavnom prodaju manji stanovi, da se prodaja neznatno poboljšala u odnosu na lane, ali da je to i dalje dosta manje nego ranijih godina, piše Glas Srpske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track