SLOBODA POSLE 41 GODINE U SAMICI: Umire od raka za nekoliko dana!

Crni panter izborio se za istinu

SLOBODA POSLE 41 GODINE U SAMICI: Umire od raka za nekoliko dana!

Planeta -
Tragično Herman Volas završio je u zatvoru zbog oružane pljačke, ali je tokom služenja kazne osuđen na samicu, u kojoj je provodio 23 sata dnevno. Na slobodu pušten zbog raka jetre

NJU ORLEANS - Konačno oslobođen.Amerikanac Herman Volas (72), bivši član afroameričke organizacije Crni panteri, koji umire od raka jetre, nakon 40 godina provedenih u samici u zatvoru Angola u saveznoj američkoj državi Luizijani, pušten je na slobodu nekoliko sati nakon što je sud povukao presudu iz 1974, kojom je optužen za ubistvo čuvara zatvora.Angolska trojkaVolas je jedan od „angolske trojke“, koju čine još Robert Hilari King i Albert Vudfoks, takođe pripadnici Crnih pantera, koji su osuđeni na doživotnu robiju u samici zbog ubistva čuvara zatvora, belca, koji je bio izboden nasmrt. Inače, Volas se u zatvoru našao zbog oružane pljačke, ali posle ubistva čuvara, za šta nisu postojali valjani dokazi, osuđen je da u samici provodi 23 sata dnevno.Nakon što je Herman, sad već starac, u julu napisao pismo sudiji Brajan Džekson, presuda je ponovno razmotrena. Kako je Volasov advokat izjavio, optužbe iz 1974. su neosnovane s obzirom na to da počivaju na nekoherentnim izjavama četvorice zatvorenika koji su kasnije povukli svoje izjave. Takođe, mnogi zatvorenici rekli su da je Volas radio u drugom delu zatvora. To što su sudije odlučile da je kriv je potpuno neshvatljivo, pogotovo kad se uzme u obzir to da nijedan od otisaka prstiju koji su uzeti s mesta ubistva nisu odgovarali optuženom.Zakasnela odluka- On će umreti od raka za nekoliko dana. Ne postoji presuda koja može da obriše okrutne, neljudske i degradirajuće uslove u zatvoru koje je ovaj čovek podnosio više od 41 godinu, zatvoren u samici 23 sata dnevno - rekao je Stiven Hokins, izvršni direktor Amnesti internešenela, koji su tražili oslobođenje zatvorenika.

Revolucionarni pokretPartija Crni panteri je afroamerička revolucionarna socijalistička organizacija, koja je u SAD bila aktivna od 1966. do 1982. Grupa je postigla nacionalnu i internacionalnu ozloglašenost zbog kontroverznih stavova koje su mnogi nazivali rasističkim. Članovi grupe, koja je osnovana u gradu Ouklendu, originalno su se okupili kako bi zaštitili crnačko stanovništvo od tadašnje policijske brutalnosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track