SKANDAL U VOJSCI BIH: Dali 115.000 evra za letnje cipele koje stižu početkom zime!
Foto: Kurir

Ministarstvo nema primedbe

SKANDAL U VOJSCI BIH: Dali 115.000 evra za letnje cipele koje stižu početkom zime!

Planeta -
Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nedavno je kupilo 2.500 pari letnjih cipela za potrebe vojske, Iako je jesen uveliko nastupila i uskoro se može očekivati i prvi sneg

SARAJEVO - Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine nedavno je kupilo 2.500 pari letnjih cipela za potrebe vojske, Iako je jesen uveliko nastupila i uskoro se može očekivati i prvi sneg.

Ovaj letnji aranžman, uoči dolaska zime, čudi i zbog činjenice da je u detaljima ugovora o nabavci navedeno kako je reč "o crnim kožnim cipelama za 2013", dakle godinu koja je već na izmaku. Ugovor je dodeljen firmi "KLM" iz Prnjavora, kojoj će za isporuku obuće biti plaćeno oko 230.000 konvetribilnih maraka (oko 115.000 evra), što znači da jedan par letnih vojničkih cipela košta prilično skupo - oko 91 marku.

Ponuda prnjavorske firme za Ministrastvo je, ujedno, bila jedina prihvatljiva, od ukupno pet pristiglih na javni konkurs. Dodatna dimenzija celoj priči je činjenica da su u postupku ove javne nabavke korišćeni "pravni lekovi", pa je bilo pritužbi na samu dodelu ugovora.

Ministar odbrane Zekerijah Osmić nije odgovarao na pozive, a njegov zamenik Mirko Okolić je poručio je da pitanja budu upućena pisanim putem na odgovarajuće službe. Iz Kancelarije za odnose s javnošću Ministrastva odbrane BIH stigli su "vrlo interesantni odgovori".

Na pitanja kakva je logika nabavke letnih cipela u zimskom periodu, zbog čega su cipele skupe i zašto su korišćeni "pravni lekovi", odgovor je da je bilo poteškoća u proceduri nabavke, međutim, izostalo je objašnjenje zašto procedura nije obustavljena dolaskom jeseni i zime.

"Nabavka je pokrenuta..., a prvi postupak je poništen zato što nijedna firma nije ispunjavala uslove. Nabavka je ponovo objavljena 22. aprila i sprovedena je procedura o izboru u skladu sa zakonom. Doneta je odluka o izboru firme 'KLM' iz Prnjavora, jedine koja je ispunjavala tehničke uslove i koja je, ujedno, dostavila najnižu cenu ponude", objašnjavaju iz Ministarstva.

Ugovor je na kraju objavljen u "Službenom glasniku BiH" 30. septembra, tako da će vojska letne cipele, ipak, dobiti u oktobru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja