SVE JE NA PRODAJU: Vašingtonova proklamacija Dana zahvalnosti na aukciji

Očekuju 12 miliona dolara

SVE JE NA PRODAJU: Vašingtonova proklamacija Dana zahvalnosti na aukciji

Planeta -
Dokument koji poziva Amerikance da poslednjeg četvrtka u novembru proslave dan zahvalnosti, potpisan je 3. oktobra 1789, samo nekoliko godina od sticanja nezavisnosti

VAŠINGTON - Originalni rukopis kojim je prvi američki predsednik Džordž Vašington ustanovio nacionalni praznik Dan zahvalnosti naći će se idućeg meseca na aukciji, na kojoj se očekuje da dostigne vrednost od 12 miliona dolara.

Dokument koji poziva Amerikance da poslednjeg četvrtka u novembru proslave dan zahvalnosti, potpisan je 3. oktobra 1789, samo nekoliko godina od sticanja nezavisnosti.

Dan zahvalnosti je možda najznačajniji praznik u Sjedinjenim Američkim Državama, koji ujedinjuje sve Amerikance, bez obzira na politička opredeljenja, boju kože ili bogatstvo.

Kako prenosi AFP, aukcijska kuća Kristi planira da rukopis, jednu od dve poznate kopije originalnog dokumenta, stavi na licitaciju 14. novembra u Njujorku.

U Kristiju navode da među kolekcionarima postoji veliko interesovanje za sve što se vezuje za Džordža Vašingtona.

Tako je Vašingtonova anotirana kopija američkog Ustava prošle godine dostigla vrednost od 10 miliona dolara, a nekoliko njegovih pisama, koja su se ticala ustava, prodata su za jedan do tri miliona dolara.

Jedina druga poznata kopija proklamacije Dana zahvalnosti nalazi se u Kongresnoj biblioteci u Vašingtonu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track