INTERNET POLICIJA: Za nadzor zaposlili 2000.000 cenzora

U Kini striktno kontrolišu društvene mreže

INTERNET POLICIJA: Za nadzor zaposlili 2000.000 cenzora

Planeta -
Kina retko otkriva detalje o veličini i sofisticiranosti njene "internet policije". Veruje se da su ovih dva miliona posmatrača samo deo velike vladine vojske koja nadzire internet

PEKING - Vlasti u Kini zaposlile su dva miliona ljudi koji kontrolišu u analiziraju šta njeni građani objavlju na internetu.

Vlasti u Pekingu su zabrinute zbog velikog broja korisnika mikroblogova koji kritikuju njihov rad ili izražavaju bes zbog sistema u kojem žive.

Beijing njuz prenosi da analitičarima nije naređeno da brišu tekstove korisnika već da "striktno prikupljaju i analiziraju javno mnenje na mikroblogovima i da kompiliraju sadržaj i predaju ga zakonodavcima".

Jedan od analitičara Tang Hitao radi taj posao šest meseci. On svakog dana u aplikaciju instaliranu na kompjuteru upisuje ključne reči koje su specikovali klijenti. Zatim pregleda negativne komentare povezane s klijentom, prikuplja ih i od njih napravi izveštaj koje šalje klijentu, javlja BBC.

Kina retko otkriva detalje o veličini i sofisticiranosti njene "internet policije". Veruje se da su ovih dva miliona posmatrača samo deo velike vladine vojske koja nadzire internet.

Najpopularnija mikroblog stranica je Sina Veibo koja je nastala 2010. godine. Trenutno je tamo registrirano više od 500 milion korisnika, a dnevno se objavi više od 100 miliona poruka.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track