U SAMICI 40 GODINA: Umro tri dana posle izlaska na slobodu!

Kratko uživao

U SAMICI 40 GODINA: Umro tri dana posle izlaska na slobodu!

Planeta -
Iako je on na slobodi bio tako kratko, mnogo mu je značilo da poslednja tri dana života provede okružen porodicom i prijateljima", objavio je njegov tim branilaca i dodao da su njegove poslednje reči bile: "Slobodan sam, slobodan"

NJUJORK - Bivši član američke organizacije "Crni panteri" Herman Volis (71) preminuo je u petak, samo tri dana pošto je pušten iz zatvora posle 40 godina provedenih u samici zbog ubistva zatvorskog čuvara.

Volis, koji je uvek negirao da je bio umešan u to ubistvo, preminuo je od posledica raka jetre, prenela je agencija AFP.

"Iako je on na slobodi bio tako kratko, mnogo mu je značilo da poslednja tri dana života provede okružen porodicom i prijateljima", objavio je njegov tim branilaca i dodao da su njegove poslednje reči bile: "Slobodan sam, slobodan".

Volis je bio član "Angolske trojke", čiji je slučaj privukao međunarodnu pažnju zbog dugog vremenskog perioda tokom kojeg su članovi te grupe proveli u samici, nakon ubistva zatvorskog čuvara Brenta Milera 1972. godine.

Članovi "Angolske trojke", koji su do kraja tvrdili da su nevini, priključili su se pokretu "Crni panteri" za prava crnaca u SAD, dok su služili zatvorske kazne za manje prekršaje.

Volis je pušten iz zatvora pošto je sudija ukinuo presudu kojom je on za ubistvo dobio doživotnu kaznu, uz objašnjenje da je ta presuda prekršila njegovo ustavno pravo na pravično suđenje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track