OPROSTILI MU KORUPCIJU: Sarkozi oslobođen zbog nedostatka dokaza

Uzeo pare za kampanju

OPROSTILI MU KORUPCIJU: Sarkozi oslobođen zbog nedostatka dokaza

Planeta -
Betankur koja ima 90 godina, tvrdila je da je dala 150.000 evra u gotovini za Sarkozijevu predsedničku kampanju 2007. i da joj je tada obećano da će novac biti prosleđen Vertu koji je u to vreme bio zadužen za finansiranje kampanje

PARIZ - Bivši francuski predsednik Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) oslobođen je optužbe za nezakonito uzimanje novca od donacija tokom predsedničke kampanje 2007. godine zbog nedostatka dokaza.

Sud je zbog nedostatka dokaza odbacio optužnicu po kojoj je Sarkozi uzeo novac od donacije najbogatije Francuskinje Lilijan Betankur (Liliane Bettencourt), vlasnice kozmetičke kuće L"Oreal. To je za AP potvrdila predstavnica tužilaštva u Bordou.

"Oduševljeni smo takvom odlukom, koju sam ja i očekivao", izjavio je Sarkozijev advokat Tjeri Erzog (Thierry Herzog). Ostali osumnjičeni koji se pominju u optužnici, među kojima i bivši ministar za budžet Erik Vert (Eric Woerth), najverovatnije će ipak morati da se suoče sa optužbama koje uključuju i pranje novca.

Betankur koja ima 90 godina, tvrdila je da je dala 150.000 evra u gotovini za Sarkozijevu predsedničku kampanju 2007. i da joj je tada obećano da će novac biti prosleđen Vertu koji je u to vreme bio zadužen za finansiranje kampanje.

Ta suma je daleko veća od zakonom dozvoljene za pojedinačne donatore u kampanji. Istraga je postepeno dovela do Sarkozija, a marta ove godine je pokrenut preliminarni postupak. Sada se ipak, zbog nedostatka dokaza, odustalo od optužnice protiv Sarkozija.

Odluka suda ide u prilog spekulacijama o mogućem povratku Sarkozija na političku scenu. On je na poslednjim izborima, 2012. godine, izgubio predsedničku trku od kandidata socijalista Fransoe Olanda (Francois Hollande). Sarkozi, koji sada ima 58 godina, nakon tog poraza rekao je da se povlači iz politike.

U poslednje vreme, međutim, on se sve češće pojavljuje na javnoj sceni, a pre nekoliko meseci došao je i na kongres svoje partije UMP, gde je dočekan aplauzom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track