HAOS: Slom SAD gura i Srbiju u propast!

Bankrot Amerike imao bi strašne posledice po nas

HAOS: Slom SAD gura i Srbiju u propast!

Planeta -
Analitičar Predrag Simić istakao da bi krah zemlje koja ima vodeću svetsku privredu lako mogao da ostavi druge države bez novca

VAŠINGTON - Vanredno stanje.Sve oči sveta ovih dana uprte su u Ameriku i rešavanje krize u toj zemlji, koja je nastala zbog međusobnog prepucavanja republikanaca i demokrata zbog sastavljanja novog budžeta države, čime je njena vlada blokirana, a 17. oktobra SAD bi mogle da dožive i prvi bankrot u istoriji. UpozorenjeSrpski stručnjaci ističu da bi se taj dramatičan razvoj događaja u jednoj od najvećih ekonomija sveta drastično odrazio na sve države, uključujući i Srbiju.Predrag Simić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu i politički analitičar, objasnio je da Amerika ima vodeću svetsku privredu, ekonomiju i valutu, zbog čega bi veoma lako moglo da se desi da sve države koje žive od njihovog tržišta ostanu bez novca.Blokiran privredni rast- Ukoliko bi zaista došlo do najgoreg i Amerika bankrotirala, dolar bi drastično pao, što znači da bi državne rezerve izgubile vrednost i to bi pogodilo sve zemlje, pa i Srbiju. Države koje trguju sa Amerikom, kao što su Kina, Nemačka i Francuska, svakako bi bile najviše pogođene. Znatno bi se usporio privredni rast, pa samim tim i oporavak od ekonomske krize iz 2008. godine. Ako se ekonomija SAD odrazi na Nemačku i Italiju, posledično će se odraziti i na nas. Inače, nova kriza će biti daleko veća od one pre pet godina - rekao je Simić za Kurir.Prema njegovim rečima, glavni razlog za blokadu vlade jeste to što protivnici predsednika Baraka Obame, republikanci, smatraju da je on komunista, odnosno socijalista koji Ameriku pretvara u evropsku socijalističku zemlju.- Oni misle da Barak Obama lišava Sjedinjene Američke Države njihove sadašnje uloge u svetu. To je u stvari stav konzervativaca, koji će pre prihvatiti masakr nekog ludaka nego da puste da se zakon o zdravstvenoj zaštiti, takozvani Obamaker, realizuje. U ovoj situaciji Obama izgleda ipak popušta pred pritiscima, a ako popusti skroz, ostaće bez uspeha u svoja dva mandata i biće upamćen samo kao predsednik koji je odveo Ameriku u bankrot. S druge strane, ukoliko realizuje Obamaker, postao bi lider koji je izvršio reformu zdravstva. Mislim da je Obami preuranjeno dodeljena Nobelova nagrada za mir. Previše se od njega očekivalo - istakao je naš stručnjak.

Kesić: Valjda neće dovesti državu dotleObrad Kesić, srpski analitičar i konsultant u Vašingtonu, rekao je za Kurir da iza sukoba u SAD stoje alternativni motivi obe američke partije, koje koriste napade u medijima kako bi postidele drugu stranu, što samo pogoršava situaciju.- Međutim, ako ne bude dogovora, to znači da Amerika neće moći da otplati svoj dug u svetu, što će biti veliki šok za globalnu ekonomiju. Ipak, ja sam uveren da nijedna strana neće dozvoliti da državu dovede dotle. Očekujem da će do naredne nedelje već biti uspostavljen dogovor - istakao je Kesić.

SAD postaju neodgovorna zemljaProf Predrag Simić istakao je da Amerika sada čitavom svetu šalje poruku da je najveća sila, ali ujedno i najneodgovornija.- Amerika je, za razliku od drugih vremena, nekoliko puta dosad svojim postupcima gurala čitav svet u krizu. To je Amerika drugačija od one od pre 50 godina, kada je pola svog budžeta dala za oporavak Evrope - kaže sagovornik Kurira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track