ZEMLJOTRES NA FILIPINIMA: Najmanje 93 poginula, stotine povređeno
Foto: Rojters

Snažan potres

ZEMLJOTRES NA FILIPINIMA: Najmanje 93 poginula, stotine povređeno

Planeta -
Epicentar potresa jačine 7,2 Rihtera, bio je u oblasti ostrva Bohol, nekoliko kilometara od administrativnog ostrvskog centra Karmen, na dubini od 33 kilometra.
1 / 5 Foto: Rojters

MANILA - Najmanje 93 osobe su poginule, a više od 100 njih je povređeno u zemljotresu jačine 7,2 stepena Rihterove skale na jugu Filipina.

Centar za upozoravanje na Havajima objavio je da ne postoji opasnost od pokretanja cunamija.

Epicentar potresa bio je u oblasti ostrva Bohol, nekoliko kilometara od administrativnog ostrvskog centra Karmen, na dubini od 33 kilometra.Najmanje pet osoba poginulo je u stampedu na ostrvu Sebu, javlja AP pozivajući se na predstavnika provincijske službe za otklanjanje posledica prirodnih nepogoda Nila Sančeza.Ljudi su zbog potresa istrčali iz svojih kuća, zgrada i bolnica, dok su trajali naknadni potresi, navodi američka agencija, ističući da su zbog nacionalnog praznika bile zatvorene javne službe i škole, što je spasilo dosta života.Prema saopštenju filipinskih vlasti, žrtve zemljotresa su sa ostrva Bohol i Sebu, gde su se srušile najstarija filipinska crkva i zgrada gradske skupštine, a znatno su oštećene i desetine kuća.Na Boholu je poginulo četvoro ljudi, a 15 u provinciji Sebu, urbanijem i gušće naseljenom regionu, rekao je predstavnik službe za civilnu odbranu Rejnaldo Balido.Još jedna osoba poginula je na ostrvu Sikihor, jugozapadno od Bohola. AP navodi da su žrtve izgubile život uglavnom zbog rušenja objekata u kojima su se nalazili.Snimci pokazuju rušenje dvospratne zgrade, a predstavnik vlasti naveo je da su pacijenti iz gradske bolnice evakuisani. Ta filipinska ostrva poznata su po brojnim letovalištima.Najveću štetu pretprele su crkve, uključujući najstariju filipinsku baziliku u Sebuu, na kojoj je srušen zvonik.Provincija Sebu, približno 570 kilometara južno od Manile, ima više od 2,6 miliona stanovnika, a okolni Bohol 1,2 miliona. Nije proglašena opasnost od cunamija.Zemljotresi su česti na Filipinima, koji su smešteni duž Pacifičkog vatrenog pojasa, a u prošlogodišnjem zemljotresu sa epicentrom u vodama kod ostrva Negros poginulo blizu stotinu ljudi.

http://www.youtube.com/watch?v=jpnPPFpUsiw

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track