IZVUKAO SE: Iranci neće ponovo da vešaju preživelog kriminalca

Živ posle smrtne kazne

IZVUKAO SE: Iranci neće ponovo da vešaju preživelog kriminalca

Planeta -
Zatvorenik, za koga se navodi samo da se zove Alireza, "pogubljen" je pre dve nedelje u zatvoru Bodžnurd, i on je posle 12 minuta proglašen mrtvim i prenet u zatvorsku mrtvačnicu

TEHERAN - Iranski ministar pravde Mostafa Purmohamadi je doneo odluku da "nema potrebe" da se ponovo izvrši smrtna kazna nad 37- godišnjim zatvorenikom osuđenim za krijumčarenje droge, koji je prošle nedelje preživeo prvi pokušaj vešanja, objavila je iranska agencija ISNA.

Zatvorenik, za koga se navodi samo da se zove Alireza, "pogubljen" je pre dve nedelje u zatvoru Bodžnurd, i on je posle 12 minuta proglašen mrtvim i prenet u zatvorsku mrtvačnicu.

Međutim, kada je njegova porodica sledećeg dana došla da preuzme telo, ustanovila je da Alireza još diše i prenela ga u bolnicu.

Iranske vlasti su kasnije planirale da ga ponovo obese, pa je taj slučaj izazvao javnu debatu oko toga da li izvršenje smrtne kazne treba da bude ponovljeno, prenela je agencija AP.

Prošle nedelje je i organizacija za ljudska prava "Amnesti internešenel" zatražila da Alirezi, koji se i dalje nalazi u bolnici u teškom stanju, bude pošteđen život.

Šverc droge je samo jedan u nizu zločina koji u Iranu nosi moguću smrtnu kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track