NUKLEARNA BOMBA NA BALKANU: Grinpis traži hitnu proveru elektrane Krško!

Hrvati u panici zbog atomske centrale u Sloveniji

NUKLEARNA BOMBA NA BALKANU: Grinpis traži hitnu proveru elektrane Krško!

Planeta -
Pre tri dana tokom redovnog remonta nuklearne centrale Krško u Sloveniji utvrđena su oštećenja na šipkama za nuklearno gorivo i da je deo jedne od njih pao na dno bazena sa gorivom

ZAGREB - Nedavni kvar u nuklearki Krško uzburkao je duhove, pa iako stručnjaci tvrde da ni u jednom trenutku bezbednost građana nije bila dovedena u pitanje, udruženja za zaštitu životne sredine upozoravaju da se takve situacije, svega nekoliko desetina kilometara od hrvatske granice, događaju sve češće.Za najnoviji incident "kriva je" 45 centimetara duga šipka, koja je prilikom redovnog remonta pala u bazen s potrošenim gorivom. Iako su iz Krškog rekli da ni u jednom trenutku nije bila ugrožena bezbednost radnika i okolnog stanovništva, udruženja za zaštitu životne sredine ništa ne prepuštaju slučaju."Grinpis traži da se svi elementi goriva izvade iz reaktora, da se obavi inspekcija svih elemenata i da sve vreme nuklearka u Krškom ne sme da radi", rekao je Zoran Tomić iz hrvatskog Grinpisa, koji je zabrinut jer se u Krškom sve češće događaju kvarovi.Iako međunarodni stručnjaci tek treba da utvrde kako je šipka upala u reaktorski bazen i na osnovu toga procene da li je ugrožen nastavak rada elektrane, hrvatski nuklearni stručnjaci poručuju - diže se buka nizašta.Takva oštećenja nisu neuobičajena za nuklearnu industriju, mnoge elektrane u Evropi imaju ih češće, ističe Saša Medaković iz Državnog zavoda za nuklearnu bezbednost."Neobično za nuklearku Krško je to što se do sada takav događaj nije zbio i nemaju iskustva sa saniranjem. To je razlog zašto su pozvali stručnjake iz Francuske, da im daju stručno mišljenje kako najbolje da pristupe saniranju tog problema", objašnjava Medaković.Na poslednjem evropskom testu bezbednosti, Krško je proglašena najsigurnijom nuklearkom u Evropi.

"Od nje dobijamo 20 posto ukupne električne energije. Odbacivanje toga i okretanje obnovljivim izvorima energije za Hrvatsku bi u ovom trenutku bilo neozbiljno i prilično skupo", smatra predsednik Hrvatskog nuklearnog društva Davor Grgić.Inače, Hrvatska će Krško da koristi još dugo - rok je do 2023. godine. Okretanje obnovljivim izvorima energije nije isplativa opcija, s obzirom da oni zavise od vremenskih uslova, a ujedno i od državnog budžeta, koji je ionako "na klimavim nogama".Inače, pre tri dana tokom redovnog remonta nuklearne centrale Krško u Sloveniji utvrđena su oštećenja na šipkama za nuklearno gorivo i da je deo jedne od njih pao na dno bazena sa gorivom. Nadležni tvrde da nuklearna bezbednost nije ugrožena."Bezbednost građana nije ugrožena", poručio je u petak Andrej Stritat, šef Uprave za nuklearnu bezbednost, na vanrednoj konferenciji za novinare u Kršku.Međutim, javnost je ostala uznemirena vešću da je jedna goriva šipka pukla i pala na dno bazena.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track