Obama: Angela, da sam znao da te slušaju, to bih zabranio!

Predsednik SAD poverio se Mrkelovoj

Obama: Angela, da sam znao da te slušaju, to bih zabranio!

Planeta -
Postoji mogućnost da su Sjedinjene Države deset godina prisluškivale telefonske razgovore nemačke kancelarke

BERLIN - Postoji mogućnost da su Sjedinjene Američke Države prisluškivale telefonske razgovore nemačke kancelarke Angele Merkel poslednjih deset godina, objavili su danas mediji, dodajući da je američki predsednik Barak Obama rekao Merkelovoj da bi sprečio prisluškivanje da je znao za tu praksu.

Gnev Nemačke posle saznanja da je američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) prisluškivala telefon Merkelove, imala je za posledicu da je šef nemačke diplomatije Gvido Vestervele pozvao na razgovor ambasadora SAD u Berlinu Džona Emersona, što je, kako ocenjuju analitičari, u nemačko-američkim odnosima neobičan čin.

"Vestervele će lično sresti ambasadora", prenosi nemački politički nedeljnik Špigl saznanja iz Ministarstva inostranih poslova, a analitičari kažu da to ukazuje sa koliko ozbiljnosti nemačka vlada shvata ceo slučaj prisluškivanja.

Špigl navodi da NSA slušala telefon Merkelove od 2002. godine - pod oznakom - GE kancelarka Merkel - i da je to bilo na snazi i nekoliko nedelja pre nego što je američki predsednik Obama u junu posetio Berlin, preneo je Rojters.U dokumentu Specijalne službe NSA, koji prenosi Špigl, ta obaveštajna agencija navodi da "nema zakonski registrovani špijunski ogranak" u američkoj ambasadi u Berlinu, što bi, ako bi se ispostavilo da je bilo tako, dovelo do "ozbiljnih problema u odnosima SAD i drugih vlada", preneo je Rojters.

Citirajući tajni dokument iz 2010, "Špigel" piše da takozvani špijunski ogranci ove vrste, postoje na najmanje 80 lokacija širom sveta. Špigl, međutim, dodaje, da nije jasno da li je Specijalna služba NSA snimala cele razgovore ili samo podatke o pozivima.

Nemačke političke partije su, povodom sazanja da su Amerikanci prisluškivali telefon Merkelove, reagovale kritički, besno i uznemireno, zahtevajući od svojih transatlanskih partnera sveobuhvatno objašnjenje celog slučaja koji, kako se ocenjuje, preti da izazove diplomatsku krizu u bilateralnim odnosima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track