AFERA BEZ GRANICA: Amerikanci 11 godina špijuniraju Merkelovu

Razotkrivene ilegalne akcije SAD

AFERA BEZ GRANICA: Amerikanci 11 godina špijuniraju Merkelovu

Planeta -
Nemački mediji otkrili da je njihova kancelarka prisluškivana još od 2002, a da od 2010. za to zna i američki lider Barak Obama

VAŠINGTON - Igra bez prestanka.Amerikanci već 11 godina prisluškuju nemačku kancelarku Angelu Merkel i presreću njene telefonske razgovore, najnovije su tvrdnje nemačkih medija, do kojih su došli na osnovu podataka sadržanih u obelodanjenim dokumentima Američke obaveštajne službe NSA. Oni navode da je najmoćnija žena današnjice špijunirana još od 2002, tri godine pre nego što je postala vodeća evropska političarka, a da je za sve to još od 2010. znao predsednik SAD Barak Obama, iako su zvaničnici Bele kuće nakon objavljivanja špijunskog skandala pokušali da ubede svoje nemačke partnere i prijatelje da njihov lider nije znao ništa o tim akcijama.Štab u BerlinuUticajni nemački list Špigl naveo je da je Amerika iz specijalne baze na četvrtom spratu svoje ambasade u Berlinu pratila svaki korak njihove kancelarke. Na osnovu dokumenta NSA novinari su objavili da se njen broj na listama za nadzor našao još 2002, što bi moglo da znači da su oni imali plan da u svakom trenutku prate sve uticajnije ljude i one koji bi to mogli da postanu. Za sada se ne zna da li je svaki razgovor Merkelove sniman ili su možda samo prikupljani podaci o njenim kontaktima, ali pretpostavlja se da je NSA na taj način špijunirala i druge zvaničnike u čak 80 gradova širom sveta.Nemački dnevnik optužio je Obamu da nije uradio ništa da spreči te ilegalne radnje, zbog čega bi njegova vlada trebalo da snosi posledice. Analitičari su ocenili da će takav razvoj situacije sada izazvati do sada najveću diplomatsku krizu između Amerike i Nemačke, dve nekada najbliskije prekoatlantske zemlje.Pored toga, list Bild istakao je da postoje sigurni dokazi da je direktor NSA Kit Aleksandar lično obavestio Baraka Obamu 2010. da je kancelarka takođe u programu nadzora.- Obama tada nije obustavio operaciju, već je dozvolio da se ona nastavi - naveo je Bild izjavu neimenovanog obaveštajca NSA i dodao da je Obama nakon toga ovoj agenciji naredio da pripremi sveobuhvatan dosije o Merkelevoj.Udar na poverenje Inače, špijunska afera otkrivena je krajem prošle nedelje, kada je obelodanjeno da SAD tajno prikupljaju podatke o čak 35 svetskih lidera, uključujući i Merkelovu, francuskog predsednika Fransoa Olanda, brazilsku liderku Dilmu Rusef i mnoge druge. Nemačka kancelarka tada je telefonom pozvala Obamu i zahtevala od njega objašnjenje za te navode, zbog čega joj se on izvinjavao i uveravao je da o tome ne zna ništa.

Narod protiv prisluškivanjaHiljade Amerikanaca okupilo se ispred Kapitol hila u Vašingtonu da bi protestovalo protiv programa američke vlade za nadzor interneta, čije je razmere ove godine otkrio bivši saradnik Američke obaveštajne agencije (NSA) Edvard Snouden. Oni su izašli na ulice noseći transparente na kojima je pisalo „Dosta je masovnog špijuniranja“, „Hvala Edvardu Snoudenu“ i „Isključite Velikog brata“, i to samo dva dana nakon što je širom sveta odjeknula vest da su SAD pratile svaki korak čak 35 visokih svetskih državnika. Među demonstrantima su se našli pripadnici obe političke struje u zemlji, koje su jednako napale lidera Baraka Obamu zbog toga što je dozvolio takav program nadzora. Oni su simbolično nosili maske s njegovim likom, a u rukama kamere.

Na udaru bio i ŠrederPrema najnovijim podacima, ispostavilo se da nemačka kancelarka nije jedina funkcionerka na tom položaju koja je špijunirana. Naime, njen prethodnih Gerhard Šreder takođe je bio na meti američke vlade, na čijem je čelu tada bio predsednik Džordž V. Buš. Na njegovu inicijativu 2002. je i formiran čitav sistem nadgledanja, koji su kasnije zadržali njegovi sledbenici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track