Otkriveno ko je skinuo dvojezičnu tablu u Vukovaru

Napredak u istrazi

Otkriveno ko je skinuo dvojezičnu tablu u Vukovaru

Planeta -
Hrvatska policija osumnjičila je 47-godišnjaka iz Vukovara da je sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje skinuo dvojezičnu latinično-ćiriličnu tablu

VUKOVAR - Hrvatska policija osumnjičila je 47-godišnjaka iz Vukovara da je sa zgrade Hrvatskog zavoda za zapošljavanje skinuo dvojezičnu latinično-ćiriličnu tablu.

Neimenovani muškarac 25. oktobra skinuo je i odneo dvojezičnu tablu, samo nekoliko dana pošto je drugi put postavljena.

Još se istražuje ko je proteklih dana skinuo dvojezične table sa zgrada Državne uprave i Prekšajnog suda u Vukovaru. Od septembra kada su postavljene, dvojezične table na latiničnom i ćiriličnom pismu su više puta skidane, pa potom postavljane, a neko vreme ih je čuvala i policija.

S druge strane, sastanak premijera Zorana Milanovića sa protivnicima ćirilice u Vukovaru okupljenim oko “Stožera (štaba) za odbranu hrvatskog Vukovara” završen je danas bez dogovora, javili su hrvatski mediji.

Drugi sastanak za deset dana protivnika ćirilice u Vukovaru i premijera trajao je gotovo tri sata a, kako je novinarima, rekao predstavnik udruženja veterana Tomislav Josić završen je bez ikakvog napretka i pomaka.

“Naravno da se ništa nismo dogovorili. Vlada i Sabor krše član 8 Ustavnog zakona o pravu nacionalnih manjina i član 16 Ustava, iako tvrde da oni te zakone sprovode”, kazao je Josić.

On ponovo tvrdi da je popis 2011. godine falsifikovan, kao i da je to svima u, kako je rekao, ovoj državi jasno, ali se zakon na osnovu tog popisa, ipak, sprovodi.

“Mi smo i dalje otvoreni za razgovor. Međutim, ne možemo reći da ima neke političke volje da se situacija u Vukovaru reši”, rekao je Josić najavivši da će detalje sa sastanka sa premijerom izneti sutra na konferenciji za novinare u Vukovaru.

Upitan da li će biti referenduma, Josić je odgovorio: "Videćemo, mi ćemo se i dalje boriti".

Protivnici ćirilice u Vukovaru su kod Milanovića došli u podne sa devet zahteva među kojima je potpuno ukidanje ćirilice u tom gradu, donošenje odluke o uvođenju moratorijuma na primenu Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina do idućeg popisa stanovništva i proglašenje Vukovara mestom posebnog pijeteta.Takođe, traže hitnu obustavu svih istražnih radnji i postupaka protiv članova Stožera, branitelja, civila i zaposlenih u MUP-u osumnjičenih za skidanje natpisnih ploča.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track