HEROJSKI PODVIG: Srednjoškolac iz Zvornika osvojio Mon Blan!
Foto: Facebook

Sledeći cilj osvajanje najvećeg vrha Evrope i Rusije

HEROJSKI PODVIG: Srednjoškolac iz Zvornika osvojio Mon Blan!

Planeta -
Miloš Kurtuma (18) za uspon na Mon Blan uložio je svu ušteđevinu, sve „od darova koje je dobio za punoletstvo

ZVORNIK - Osamnaestogodišnjak Miloš Kurtuma, učenik četvrtog razreda Ekonomske škole iz Zvornika, verovatno najmlađi planinar Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, osvojio je sa kolegama planinarima najviši vrh Zapadne Evrope, Mon Blan, visok 4.807 metara.

Dosad je učestvovao u petnaestak pohoda na najviše vrhove, nikada nije imao problema sa aklimatizacijom, pa su sve ekspedicije u kojima je učestvovao bile uspešne.

- Član sam Planinarsko-geografske sekcije u školi koju vodi profesorka Nataša Mitrović, i sama uspešni dugogodišnji planinar. Ovo je peta godina otkako se bavim planinarstvom, od toga dve godine visokogorstvom - rekao nam je Kurtuma

On objašnjava i da je za bavljenje planinarstvom odlučujuća ljubav prema prirodi i njenim lepotama, ali iznad svega ističe - snagu neopisivog osećaja kada se popne na neki vrh.

- Nakon što sam osvojio sve najviše vrhove Bosne i Hercegovine, krenuo sam na najviši vrh Balkana, Musalu. Usledili su, zatim, vrhovi zemalja Zapadne Evrope - priča ovaj mladić.

Za uspon na Mon Blan uložio je svu ušteđevinu, sve „od darova koje je dobio za punoletstvo“.

- Srećan sam zbog toga, jer sam spojio ugodno i korisno a i ne tražim novac od roditelja za planinarenje. Ipak, za neke dalje destinacije i paninarske podvige, trebaće mi sponzori - dodaje Kurtuma.

Elbrus kao kruna

Planova ima mnogo, a najveći je osvajanje Elbrusa, najvećeg vrha Evrope i Rusije.

- Bila bi to kruna mojih dosadašnjih osvajanja, ali za to trebaju sponzori. Nadam se da ću uspeti i u toj nameri. Ne nameravam da krenem u osvajanje najvišeg vrha sveta, jer za to mi treba puno novca - iskren je Kurtuma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja