SUROGAT MAJČINSTVO: Indijke iznajmljuju materice za 6.000 evra

Razvijen biznis

SUROGAT MAJČINSTVO: Indijke iznajmljuju materice za 6.000 evra

Planeta -
Naravno da se osećam loše, dete je u mojoj materici raslo devet meseci, ali njima treba dete, a meni novac, priča Indijka Madu Makvan

NJU DELHI - Pomoć ili izrabljivanje?U Indiji je surogat majčinstvo, koje podrazumeva da se oplođena jajna ćelija ubaci u ženu koja umesto majke iznese trudnoću, postalo je pravi biznis. Za tu uslugu Indijke dobijaju oko 6.000 evra, što za parove sa Zapada, među kojima je najviše Amerikanaca, i nije velik novac. Ipak, čitav biznis izazvao je negodovanje lokalnog stanovništva i aktivista.KomercijalnoDoktorka Nadžana Patel prva je Indijka koja je nadgledala trudnoću surogat majke 2003, kad je jedna baka rodila blizance svojoj ćerki. Tada je shvatila vrednost tog medicinskog poduhvata.- Počela sam da se bavim komercijalnim surogat trudnoćama jer nema svako tu sreću da ima majku ili sestru koje će roditi dete za njih. Surogat majke novcem koji zarade znatno poboljšavaju ne samo svoj život već i život svoje porodice. Parovi kojima sam pomogla nikada ne bi mogli da imaju dete da im te žene nisu pomogle - rekla je doktorka Patel sa klinike za veštačku oplodnju Akankša.Neke Indijke, uprkos zakonom regulisane surogat trudnoće, često ostanu bez novca. Dešava se da obećanih 6.000 evra spadne na svega 600.- To, dakle, nije tako profitabilno kao što se misli. Ako nekome treba surogat majka, najbolje je da mu matericu ponudi prijateljica ili rođaka. Zašto za taj postupak eksploatisati siromašne žene? - kaže aktivistkinja Randžana Kumari, koja se bori za ženska prava, i dodaje da je to isto što i prodaja organa.- Pre nego što sam postala surogat majka, radila sam s mužem u polju za 1,5 evra dnevno. Za novac koji sam zaradila od prve trudnoće izgradili smo kuću, a sad sam došla da bih od nove zarade školovala i udala ćerku - rekla je Mandžula (30).Spas za sirotinjuOna ima dvoje dece, a sada će drugi put paru koji ima problema sa oplodnjom roditi dete.- Naravno da se osećam loše, dete je u mojoj materici raslo devet meseci, ali njima treba dete, a meni novac. Time sam dobila šansu da poboljšam život i zbog toga bih paru zahvalila da znam kako - rekla je Madu Makvan, koja je pre dve nedelje rodila dete kanadskom paru, koji joj je u pismu neizmerno zahvalio.

Kumari: Surogat majčinstvo je isto što i ilegalna prodaja organa
Kumari: Surogat majčinstvo je isto što i ilegalna prodaja organa

Gejevi i samci ostaju bez deceIndija je nedavno dodatno regulisala pravila o surogat majčinstvu. Tako je homoseksualnim parovima i samcima zabranjeno da sklapaju ugovore sa ženama koje su spremne da umesto njih nose dete, a one moraju biti starosti od 21 do 35 godina.- Ovo je mala sredina i mnoge žene bi bile šokirane kada bi istopolni par od njih zatražio da im rode dete. Veliki broj homoseksualnih parova od nas traži pomoć, ali zbog zakona s njima ne smemo da sarađujemo - kaže dr Patel iz klinike Akankša.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track