DOMOLJUBI U POHODU: Traže referendum protiv ćirilice u Vukovaru
Foto: Fonet

Nemaju drugog posla

DOMOLJUBI U POHODU: Traže referendum protiv ćirilice u Vukovaru

Planeta -
Srbi iz Vukovara najavili su da će tražiti ocenu zakonitosti tog akta, a predsednik Veća srpske nacionalne manjine u tom gradu Đorđe Macut kazao je da će "sasvim sigurno" izraziti svoje nezadovoljstvo najpre preko Ministarstva uprave

ZAGREB - Štab za odbranu hrvatskog Vukovara i Udruzenje hrvatskih vojnih invalida najavili su da će 17. novembra početi da prikupljaju potpise za raspisivanje referenduma o proglašenju Vukovara mestom posebnog pijeteta kao i za prevremene parlamentarne izbore.

Tomislav Josić, predsednik štaba, organizacije koja okuplja protivnike ćirilice, rekao je da je "problem Vukovara hrvatski problem, a ne samo vukovarski, jer je Vukovar simbol Domovinskog rata".

Josić je rekao da će se za nekoliko dana znati kakvo će biti referendumsko pitanje.

Inače, ovo udruženje bilo je organizator protesta povodom postavljanja dvojezičnih -ćiriličnih i latiničnih tabli u Vukovaru, kada su one i nasilno skidane i lomljene, što se posle proširilo i na druge sredine u Hrvatskoj u kojoj trećinu stanovništva čine Srbi i imaju pravo na dvojezičnost.

Vukovarske vlasti su nedavno izglasale promene statuta kojima je taj grad već proglašen mestom posebnog pijeteta, i u kojem je u upotrebi samo hrvatski jezik i latinično pismo.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović nije isključio mogućnost da izmenjeni Statut grada Vukovara završi na Ustavnom sudu.

"Ako se neko bude na ovakav Statut žalio, recimo Veće nacionalnih manjina, onda Ministarstvo uprave mora poštovati određenu proceduru i velike su šanse da to na kraju završi na tumačenju Ustavnog suda", rekao je Milanović.

Srbi iz Vukovara najavili su da će tražiti ocenu zakonitosti tog akta, a predsednik Veća srpske nacionalne manjine u tom gradu Đorđe Macut kazao je da će "sasvim sigurno" izraziti svoje nezadovoljstvo najpre preko Ministarstva uprave.

Predsednik Srpskog nacionalnog veća i potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac je juče najavio da će se srpska manjinska zajednica u Hrvatskoj tim povodom obratiti nadležnim međunarodnim institucijama pri UN, EU i OEBS-u.

Inače, na današnjoj konferenciji za novinare govorili su i predstavnici udruženja vojnih invalida.

Oni su naveli da su aktivirali svoju odluku o prikupljanju potpisa za prevremene parlamentarne izbore zbog, kako su naveli, mnogih problema koje vlada ne rešava, piše agencija Hina.

Predsednik tog udruženja Josip Đakić obrazložio je da se hrvatskim ratnim invalidima već osmi put smanjuju prava i ocenio da sadašnja kriza pokazuje vladinu nesposobnost.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track