ZVER NA NEBU: Amerikanci razvijaju hipersoničnu špijunsku letelicu SR-72!
Foto: Lokid Martin

ZVER NA NEBU: Amerikanci razvijaju hipersoničnu špijunsku letelicu SR-72!

Planeta -
Maskimalna brzina biće mu dva puta veća od svog prethodnika, a kako se ističe biće sličnih dimenzija. Kao i kod „Crne ptice“ i na novoj letelici tajna u postizanju ogromne brzine biće motor

VAŠINGTON - Kompanije „Lokid Martin“ najavila je da će razviti hipersoničnu špijunsku letelicu „SR-72“, koja će biti naslednik legendarne „SR-71 Crne ptice“.

Poznati američki konstruktor aviona saopštio je za časopis Aviation Week da su planovi za letelicu koja može da dostigne šest maha (jedan mah - 1.225 kilometara na sat) već napravljeni.

Maskimalna brzina biće mu dva puta veća od svog prethodnika, a kako se ističe biće sličnih dimenzija. Kao i kod „Crne ptice“ i na novoj letelici tajna u postizanju ogromne brzine biće motor.

Konstruktori tvrde da rade na razvoju motora koji će kombinovati tradicionalne turbine i „skremdžet" mlazni motor.Turbine inače imaju velikih problema sa usisavanjem vazduha na brzinama preko dva maha. I na „Crnoj ptici“ to je bio glavni problem, a rešen je izuzetno komplikovanim sistemom koji je specijalnim ventilima koji su usporavali vazduh dovoljno da bi motor mogao da ga usisa.

Američka vojska želi da sa „SR-72“ ima špijunsku letelicu koja može izuzetno brzo da deluje, a planira se da, kao i sadašnji dronovi, ima i opcionalni arsenal.„Lokid Martin“ kaže da bi manju demonstracionu letelicu, veličine „raptora“, mogla da napravi do 2023. godine, a da će „SR-72“ ući u službu 2030. godine.

„Crna ptica“ je predstavljena 1964. godine u bazi Palmsdejl u Kaliforniji, a „Crna ptica“ je tokom testova dostigla 3,4 maha.

U vojnu službu ušao je 1966. godine, a u službi oružanih snaga SAD poslednji let je napravio 1989. godine.

Poslednji let imao je 9. oktobra. 1999. godine. Samo su dva primerka preostala i oba se nalaze u avijacionim muzejima.Prvobitno ga je koristila američka vojska za obaveštajne zadatke tokom Hladnog rata, a kasnije i NASA radi testiranja izdržljivosti ljudi i materijala.

Ukupno ih je izrađeno 32, od čega je 12 uništeno u nesrećama.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track