ODUSTALI OD NAPADA NA SIRIJU: SAD povukle nosač aviona Nimic iz Mediterana
Foto: Rojters

Ništa od udara

ODUSTALI OD NAPADA NA SIRIJU: SAD povukle nosač aviona Nimic iz Mediterana

Planeta -
Krstarice i razarači su poslati u istoči deo Sredozemnog mora gde su čekali komandu za početak raketnog napada na Siriju

VAŠINGTON - Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da vraća u bazu nosač aviona iz Sredozemnog mora gde je bio od letos, dok je Vašington razmatrao vojni udar na Siriju.

Odluka da se vrati nosač "Nimic" ističe pomak s pretnje vojnim udarom protiv sirijske vlade na diplomatski pristup, ocenjuje agencija Asošiejtid pres, podsećajući da međunarodni tim stručnjaka radi na uklanjuju hemijskog oružja iz Sirije do sredine sledeće godine.

Prema zvaničnicima, "Nimic" je prošao kroz Suecki kanal ka Crvenom moru, a očekuje se da će biti u bazi na zapadnoj obali SAD krajem godine. Sredozemno more je napustio i razarač "Grejveli" koji se takođe vraća u bazu. SAD su naglo povećale pristustvo pomorskih snaga pred obalama Bliskog istoka posle napada hemijskim oružjem 21. avgusta u predgrađu Damaska, za koji su SAD i druge zemlje Zapada optužile sirijsku vladu.

Krstarice i razarači su poslati u istoči deo Sredozemnog mora gde su čekali komandu za početak raketnog napada na Siriju.

Predsednik SAD Barak Obama je 21. avgusta najavio da će od Kongresa tražiti odobrenje za napad, da bi posle protivljenja u parlamentu pojačao diplomatiju, nakon čega je obezbeđeno da stručnjaci za hemijsko oružje odu u Siriju u okviru misije za popisivanje, neutralisanje, uklanjanje i uništavanje zaliha hemijskog oružja.

Nosač aviona "Hari S. Truman" ostao je u Arapskom moru, dok su razarači "Staut" i "Remedž" i krstarica "Monterej" ostali na istoku Sredozemlja.

http://www.youtube.com/watch?v=7whC8GN2h1Y

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track