ALBANCI PROTIV AMERIKE: Demonstracije u Tirani zbog skladištenja hemijskog oružja

Iz Sirije u Albaniju

ALBANCI PROTIV AMERIKE: Demonstracije u Tirani zbog skladištenja hemijskog oružja

Planeta -
Vest da bi sirijsko hemijsko oružje moglo da bude uskladišteno u Albaniji, izazvala je, međutim, bes građana i osećaj da ih iskorišćavaju

TIRANA - Eventualno skladištenje sirijskog hemijskog oružja u Albaniji izazvalo je proteste u prestionici Tirani i centralnom albanskom gradu Elbasanu, što je jedna od retkih prilika da se Albanci, koji su gotovo uvek lojalni Sjedinjenim Američkim Državama, javno protive Amerikancima na ovakav način.

Nekoliko stotina građana protestovalo je ispred ambasade SAD u Tirani uzvikujući "Albanija je naša" i noseći natpise na kojima je pisalo "Da, mi možemo da kažemo - Ne".

Albanija se pominje u nekoliko svetskih medija kao potencijalna destinacija za oružje koje sirijski predsednik Bašar al-Asad namerava da preda međunarodnoj zajednici.

Albanci od davnina duguju zahvalnost Vašingtonu, koji im je pomogao u više navrata, od okončanja Prvog svetskog rata kada je tadašnji američki predsednik Vudro Vilson sačuvao Albaniju od namere suseda da je podele među sobom do americkog bombardovanja Jugoslavije 1999. godine koji je imalo za cilj, kako tvrdi britanska agencija, da spreči masakr Albanaca na Kosovu.

Vest da bi sirijsko hemijsko oružje moglo da bude uskladišteno u Albaniji, izazvala je, međutim, bes građana i osećaj da ih iskorišćavaju.

Protest je održan i u Elbasanu, gradu u centralnom delu Albanije, u čijoj blizini se nalazi objekat za demontažu oružja Mjekes, gde bi sirijsko oružje moglo da bude upućeno.

Pojedini Albanci se žale da bi skladištenje sirijskog hemijskog oružja moglo da uništiti životnu sredinu i napore Albanije da postane turistička destinacija.

Premijer Albanije, socijalista Edi Rama, koji je preuzeo premijersku funkciju pre dva meseca, potvrdio je danas da je razgovarao telefonom o ovom pitanju sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem, ali da za sada odluka nije doneta.

"Nisam se sreo sa demonstrantima jednostavno zbog toga što naše ćutanje ne znači da bilo šta krijemo, a trenutno smo u takvoj poziciji da ne moramo da donosimo odluku", izjavio je Rama novinarima.

"Nema sumnje da bih da bih se pridružio demonstarnitma da se ne nalazim u svojoj kancelariji nakon što sam čuo o apokaliptičnom scenariju za Albance od eksperata", rekao je on i dodao: "Ali, u mojoj kancelariji ne vidim stvari kao apokaliptične".

Rama je izjavio da će informisati javnost i parlament o odluci vlade, ističući da će se rukovoditi interesima Albanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track