GRADONAČELNIK IZ PAKLA: Prvi čovek Toronta odbija da podnese ostavku

Fordu ukinuta ovlašćenja

GRADONAČELNIK IZ PAKLA: Prvi čovek Toronta odbija da podnese ostavku

Planeta -
Gradsko veće je odlučilo da ukine pravo gradonačelniku da postavlja i smenjuje visoke funkcionere gradske vlasti, kao i mogućnost da vodi grad u slučaju vanredne situacije.

TORONTO - Gradsko veće Toronta izglasalo je danas ukidanje niza ovlašćenja gradonačelniku tog grada Robu Fordu, koji je nedavno priznao da je pušio krek, ali je odbio da podnese ostavku.

Kako prenosi CNN, veće je odlučilo da ukine pravo gradonačelniku da postavlja i smenjuje visoke funkcionere gradske vlasti, kao i mogućnost da vodi grad u slučaju vanredne situacije.

Gradsko veće je prethodno, pre dva dana, sa 41 glasom za i dva protiv, predložilo Fordu da podnese ostavku, ali je on to odbio, rekavši čak da namerava da se ponovo kandiduje na izborima za gradonačelnika koji će se redovno održati u oktobru naredne godine.

Američka televizija navodi da je i njegov rođeni rat Dag Ford, koji je član veća, glasao da gradonačelnik napusti funkciju na kojoj se sada nalazi. Gradsko veće će u ponedeljak glasati i o odluci da se upravljanje budžetom Toronta prebaci iz nadležnosti gradonačelnika u nadležnost gradskog sekretara.

Da mediji u svemu traže svoju šansu, vidi se iz najave Kanada San Njuz Netvorka, pošto je televizija saopštila da će braća Rob i Dag Ford početi da vode sopstveni televizijski šou pod nazivom "Nacija Ford".

Televizija koja će emitovati ovaj šou se u Kanadi smatra sličnom američkom Foks Njuzu, po političkim stavovima i konzervativnosti.

Aktuelni gradonačelnik Toronta je nakon što je mesecima poricao da je pušio krek, priznao da je to uradio, pošto je otkriveno da postoji tajni policijski snimak na kome se to vidi.

Ford se pravdao da je to učinio u trenutku pijanstva, ali nije prihvatio da se povuče sa mesta prvog čoveka najvećeg kanadskog grada.

Pored te, u javnost su izašle optužbe i o njegovim čestim pijanstvima i seksualnom zlostavljanju službenica u gradskoj upravi.

http://www.youtube.com/watch?v=EcM5Sfpna2s#t=15

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track