IZBORI U ČILEU: Mišel Bašele u drugom krugu u trci za predsednicu
Foto: Reuters

Osvojila većinu u prvom krugu

IZBORI U ČILEU: Mišel Bašele u drugom krugu u trci za predsednicu

Planeta -
Bašele (62) koja je bila predsednica Čilea u periodu od 2006. do 2010. godine, obećala da će sprovesti 50 reformi u roku od 100 dana

SANTJAGO - Bivša predsednica i kandidat levice Mišel Bašele osvojila je većinu glasova u prvom krugu na predsedničkim izborima u Čileu i očekuje pobedu u drugom krugu izbora 15. decembra.

Kandidat koalicije Nueva Majorija Bašele osvojila je 47 odsto glasova, gotovo duplo više od njene rivalke Evelin Matei, ali nije uspela da ostvari potrebnu apsolutnu većinu (preko 50 odsto) i izbegne drugi krug izbora, pokazuju rezultati većine prebrojanih glasova.

Drugi krug glasanja biće održan u Čileu 15. decembra.

Na jučerašnjim izborima je učestvovalo još sedam kandidata, koji su ostali daleko iza dve glavne rivalke. Bašele (62) koja je bila predsednica Čilea u periodu od 2006. do 2010. godine, obećala da će sprovesti 50 reformi u roku od 100 dana, da će podstaći ekonomski rast, ukinuti nejednakost podizanjem poreza, da će ulagati u obrazovanje i zdravstvo i izmeniti ustav koji datira iz diktatorskog perioda.

Njena rivalka, kandidatkinja desničarskog konzervativnog bloka Alijansa i bivša ministarka rada Matei (60) koja je i u anketama pre izbora bila daleko iza Bašele, predlagala je nastavak s politikom sadašnjeg konzervativnog predsednika Sebastijana Pinjere.

Juče su takođe održani izbori za svih 120 mesta u Donjem domu čileanskog parlamenta i 20 od 38 mesta u Senatu. Koalicija pobednice predsedničkih izbora Bašele nije uspela da osvoji potpunu većine u Kongresu koja joj je bila potrebna za predviđenje promene i postoji strahovanje da će opozicina Alijansa moći da blokira značajne, planirane, reforme, dodaje AP.

Prema izbornim pravilima koje postoje u Čileu od vremena diktature Augusta Pinočea, partija koja izgubi na izborima, dobija polovinu mesta u svakom regionu Čilea ukoliko pobednička ne uspela da obezbedi više od dve trećine glasova u parlamentu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track