KRIZA I KOD OLANDA: Kavijar je nepristojna reč u Jelisejskoj palati
Foto: Reuters

Gostima čips i kobasice

KRIZA I KOD OLANDA: Kavijar je nepristojna reč u Jelisejskoj palati

Planeta -
Predsednički kuvar se požalio jer su iz jelovnika Jelisejske palate izbačeni delikatesi poput tartufa, lososa, jastoga i kavijara

PARIZ - Posledice trenutne teške ekonomske situacije osećaju se i u kuhinji francuskog predsednika Fransoa Olanda.Tako bar tvrdi Bernard koji je u Jelisejskoj palati kao pomoćnik glavnog kuvara počeo da radi 1974. godine, u vreme predsednika Pompidoua."Predsednički" kuvar se požalio jer su iz jelovnika Jelisejske palate izbačene delikatesi poput lososa, jastoga i kavijara. “Tartufi i jastozi su potpuno nestali iz jelovnika. Kavijar da i ne spominjem, gotovo da je postao nepristojna reč”, tvrdi.

Razlog leži u činjenici da je aktuelni francuski predsednik i u kuhinji nastojao da očuva sliku "normalnog" i "štedljivog" predsednika. “U Francuskoj imamo naše lokalne proizvode i moramo nastaviti da ih koristimo i tako pomognemo promociju naših tartufa, jastoga...”, smatra Bernard. Takođe konstatuje kako će se ovim merama uštede teško ostvariti. “Nije da smo na svaki tanjir stavljali kilogram tartufa, nego pet grama po osobi, što i nije preveliki trošak.” Bernard takođe smatra da je upotreba takvih namirnica ne samo stvar prestiža, nego i rodoljublja. Naime, nakon što je smanjena proizvodnja kavijara u Kaspijskom moru, Francuska je, nakon Italije, postala drugi najveći proizvođač kavijara iz uzgoja na svetu. I dok se u vreme socijalističkog predsednika Fransoa Miterana redovno za stolom posluživao kavijar, prilikom nedavnog prijema za Olandove saradnike za stolom su bili posluženi čips, masline, kobasice, sendviči i stono vino.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja