HITNO ZAUSTAVLJENA ELEKTRANA KRŠKO: Problem u sistemu za hlađenje!

U toku je detaljan dijagnostički postupak

HITNO ZAUSTAVLJENA ELEKTRANA KRŠKO: Problem u sistemu za hlađenje!

Planeta -
Inače, NE Krško je nakon završenog remonta tek u utorak ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu

U subotu ujutro nešto prije pet sati pri stabilnom radu na 90 odsto snage automatski je zaustavljen rad nuklearne elektrane Krško.

"U trenutku aktivacije automatskog zaustavljanja svi parametri elektrane bili su u granicama normalnih operativnih vrednosti. Uzrok zaustavljanja je neodgovarajući odziv električnog sklopa koji je povezan sa novougrađenim sistemom za merenje temperature reaktorskog sistema za hlađenje", stoji u saopštenjuiz NE Krško.

Inače, NE Krško je nakon završenog remonta tek u utorak ponovno uključena u elektroenergetsku mrežu. U NE Krško navode kako je zamena sistema merenja temperature reaktorskog sistema za hlađenje bila jedna od trideset modifikacija izvedenih tokom ovogodišnjeg remonta.

"Tokom podizanja snage elektrane nakona ponovnog starta, osoblje elektrane zajedno sa dobavljačem pratilo je rad mernog sistema. Rad novougrađenog sistema bio je, do trenutka zustavljanja, u skladu sa projektom definisanim odzivom. Zajednički je zaključeno da uzrok aktivacije sistema nije povezan sa stvarnim vrednostima parametara odnosno stanjem elektrarne već neodgovarajućim odzivom elektronike. U toku je detaljan dijagnostički postupak", stoji u saopštenju.

Iz NE Krško očekuju da će elektrana biti ponovo uključena na mrežu do početka sledeće nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja