BESMISLENE RESTRIKCIJE: Sedam zakona koji krše prava žena!

Danas se obeležava dan borbe protiv nasilja nad ženama

BESMISLENE RESTRIKCIJE: Sedam zakona koji krše prava žena!

Planeta -
U pojedinim državama ženska prava su ozbiljno ugrožena i ograničena zakonskim normama

Danas se u svetu i u Srbiji obeležava dan borbe protiv nasilja nad ženama. I dok i naša zemlja beleži poražavajuću statistiku kada je ovaj segment života u pitanju, američki mediji pišu o državama u kojima su ženska prava još uvek ozbiljno ugrožena i ograničena zakonskim normama.

Ovo je sedam neverovatnih restrikcija ženskih prava koje su u pojedinim državama, od Azije do Latinske Amerike, potpuno legalne.

Indija

U nekim delovima Indije pravila bezbednosti na putu ne važe za žene. Na primer, žene ne moraju da nose zaštitne kacige u slučaju da se voze motorom iako je ovo razlog smrti ili ozbiljnih povreda hiljada njihovih sunarodnika.Još neverovatnije zvuči argument pristalica ovog pravila – oni kažu da je to učinjeno kako "dame ne bi pokvarile frizure ili šminku”.

Jemen

Žene se ne priznaju kao „potpune osobe” pred sudom u Jemenu. U praksi, svedočenje jedne žene se ne uzima ozbiljno osim ako ne postoji i muškarac koji bi podržao njen iskaz. Na sve ovo, žene uopšte ne mogu da svedoče u slučajevima preljube, klevete, krađe ili sodomije.

Žene u Jemenu ne mogu da napuste kuću bez supružnikove dozvole. Od ovog apsurdnog zakona postoji nekoliko izuzetaka „u slučaju nužde”. Na primer, žena može da napusti kuću ako „u žurbi mora da ode da bi se pobrinula za svoje bolesne roditelje”.

Saudijska Arabija

U Saudijskoj Arabiji i Vatkanu žene još uvek ne mogu da glasaju. Vekovno pitanje na kome su žene prelomile i izborile svoja prava – pravo da biraju i budu birane, još uvek je za njih nedostupno u dve zemlje sveta – u Vatikanu u kome je glasanje dozvoljeno samo muškarcima, i Saudijskoj Arabiji u kojoj je ovo pravo ženama bilo uskraćeno do sada. Naime, posebnim kraljevksim dekretom, izdatim 2011. godine ženama je dozvoljeno da glasaju na izborima koji će se u ovoj zemlji održati 2015. godine.

Priča o zabrani ženama da voze u Saudijskoj Arabiji i borbi nekolicine da to promeni, već je obišla svet. Zakon koji ovo zabranjuje krije se iza „medicinskog” objašnjenja po kome je vožnja automobila navodno loša za jajnike.

Ekvador

Abortus je u Ekvadoru nelegalan osim ako žena nije „idiot” ili „dementna”. Zvaničnici koriste lepši eufemizam – mentalno obolele, ali ovo ne menja činjenicu da je reč o krajnje strogoj zabrani abortusa koja se često koristi kao povod za kriminalizaciju pobačaja.

Maroko

U Saudijskoj Arabiji i Maroku žrtve silovanja mogu biti optužene! Mnoge države ne uspevaju da adekvatno zaštite žrtve silovanja, ali ovo je korak dalje – ženama se sudi zato što su napustile kuću bez muške pratnje, zato što su bile same sa muškarcem koji im nije srodnik ili zato što su ostale trude posle silovanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track