Najnovije vesti

DRAMA NA ISTOKU: Američki bombarderi B-52 ušli u vazdušni prostor Kine!

Upad bez najave

DRAMA NA ISTOKU: Američki bombarderi B-52 ušli u vazdušni prostor Kine!

Planeta
"Nastavili smo da sledimo naše uobičajne procedure, što znači da ne objavljujemo rute letova, ne dajemo prethodne najave radiovezom", rekao je pukovnik Stiven Voren iz Pentagona

VAŠINGTON/PEKING - Dva američka bombardera tipa B-52 preletela su spornu teritoriju u Istočnom Kineskom moru, a da o tome nisu obavestili Peking, uprkos tome što je Kina proglasila svoju "zonu vazdušne odbrane", saopštio je danas Pentagon.

"Izveli smo operacije na području arhipelaga Senkaku. Nastavili smo da sledimo naše uobičajne procedure, što znači da ne objavljujemo rute letova, ne dajemo prethodne najave radiovezom i ne objavljujemo naše frekvencije", rekao je pukovnik Stiven Voren iz Pentagona.

O planu leta nisu prethodno obavešteni Kinezi i misija je protekla bez incidenata a dva bombardera su provela "manje od sat vremena" u Vazdušno-odbrambenoj identifikacionoj zoni (ADIZ), rekao je Voren..

Kina je tokom vikenda jednostrano proglasila Vazdušno-odbrambenu identifikacionu zonu (ADIZ) usred sve većih tenzija u teritorijalnom sporu sa Japanom oko grupe ostrva u Istočnom Kineskom moru.Ta zona uključuje ostrva Senkaku koja su pod kontrolom Japana, a koja Peking naziva Diaojus i takođe polaže pravo na njih, a obuhvata i vode na koje pravo polažu i Tajvan i Južna Koreja koji su izrazili svoje nezadovoljstvo potezom Pekinga.

Prema propisima koje je uvela Kina, od svake letilice se zahteva da dostavi svoj plan leta, da jasno prijavi iz koje je zemlje i da održava dvostranu radio komunikaciju koja će omogućiti da "pravovremeno i jasno" odgovori na zahtev kineskih vlasti za identifikaciju.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest izjavio je ranije danas da je kineski zahtev da strani avioni obaveštavaju Peking kad ulaze u vazdušni prostor iznad grupe ostrva u Istočnom Kineskom moru, oko kojih se Kina spori s Japanom, "nepotrebno je zapaljiv".

http://www.youtube.com/watch?v=VdJgby86IBo
http://www.youtube.com/watch?v=mapEc0pAnnc

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...