CENZURA: CNN i Kristijan Amanpur isekli Čurkina

Ruski ambasador u čudu

CENZURA: CNN i Kristijan Amanpur isekli Čurkina

Planeta -
Iz intervjua izbačeni delovi o podršci sirijskog naroda predsedniku Bašaru al-Asadu i opoziciji koja ometa isporuku humanitarne pomoći

VAŠINGTON - Američka TV mreža CNN cenzurisala je intervju sa stalnim ruskim predstavnikom u UN Vitalijem Čurkinom, izbacivši iz njega delove o Siriji.

Intervju sa Čurkinom radila je novinarka Kristijan Amanpur i on je emitovan u utorak uveče, a izostavljen je deo u kom Čurkin govori o podršci sirijskog naroda predsedniku Bašaru al-Asadu i o opoziciji koja ometa isporuku humanitarne pomoći.

Izostavljen je ključan deo intervjua, u kom Čurkin govori o ulozi Asada nakon što prelazni proces započne u Siriji. Naime, Čurkin je rekao da je to (uloga Asada u budućnosti) nešto o čemu će Sirijci odlučiti. Takođe, Čurkin je rekao i treba uzeti u obzir činjenicu da veliki deo sirijskog stanovništva podržava Asada. CNN je izostavio i Čurkinov komentar da je neprihvatljivo da opozicija postavlja bilo kakav preduslov za početak pregovora o Siriji u Ženevi 22. januara, kao i njegovu procenu aktivnosti pobunjenika i zemalja koje ih podržavaju na ometanju isporuke humanitarne pomoći.

Izostavljena je i izjava Čurkina da niko ne zna ko utiče na stotine ili najmanje desetine jakih oružanih grupa na terenu zbog kojih su humanitarne aktivnosti otežane.

Prema rečima Čurkina, treba identifikovati te zemlje i one treba da preuzmu odgovornost tih grupa koje sprečavaju evakuaciju građana iz opkoljenih oblasti. Zbog toga je, kako je rekao Čurkin, proteklih nekoliko meseci bilo brojnih situacija kada se sirijska vlada saglasila sa evakuacijom građana, ali su to sprečile opozicione grupe.

Još jedna interesantna stvar nije došla do američkih gledalaca, a to je da, kad god je došlo do toga da stanovnici napuste neku opkoljenu oblast, oni su uvek prelazili na teritoriju pod kontrolom sirijske vlade, rekao je Čurkin i istakao da to mnogo govori o tome na čiju se humanitarnu podršku oslanja sirijski narod. Čurkin je izjavio da žali što je intervju s njim na CNN emitovan u skraćenoj verziji i da su iz njega izostavljeni ključni delovi o sirijskoj krizi.

http://www.youtube.com/watch?v=J2v052M68rE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track