PANIKA U MEKSIKU: Ukraden kamion sa radioaktivnim materijalom!
Foto: Rojters

Intenzivna istraga u toku

PANIKA U MEKSIKU: Ukraden kamion sa radioaktivnim materijalom!

Planeta -
Lopovi su odneli "kobalt 60" koji se koristi u radioterapiji i može poslužiti za pravljenje tzv "prljave bombe" čija eksplozija radioaktivno zagađuje širok prostor

MEKSIKO SITI - U Meksiku je ukraden kamion koji je prevozio "veoma opasan" radioaktivan materijal za medicinske potrebe, saopštila je danas Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

"U trenutku krađe, radioaktivni materijal bio je pravilno zaštićen. Ali, on bi mogao da bude krajnje opasan ako bi se uklonila ili oštetila zaštita", precizira ta agencija UN sa sedištem u Beču.

Krađa se dogodila 2. decembra, dodaje IAEA koja je tu informaciju dobila od meksičke agencije za nuklearnu energiju. Kamion je iz bolnice u Tihuani prevozio "kobalt 60" koji se koristi u radioterapiji. Vozilo je ukradeno u Tepohaku, mestu blizu glavnog grada Meksika. U toku je istraga meksičkih vlasti koje su apelovale na građane da jave ako imaju bilo kakvu informaciju o tom teretu.

Taj radioaktivni materijal ne može da se upotrebi za izradu konvencionalne nuklearne bombe, ali u kombinaciji s kklasičnim eksplozivom može da se upotrebi za izradu takozvane "prljave bombe" čija eksplozija radioaktivno zagađuje širok prostor. IAEA je prošle godine zabeležila 17 slučajeva nezakonitog posedovanja i pokušaja prodaje nuklearnog materijala i 24 slučaja krađe ili gubitka tog opasnog materijala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track