NE VOLE ROME: U Austriji još vlada "anticiganizam"
Foto: Rojter

Nomadski narod i dalje diskriminisan

NE VOLE ROME: U Austriji još vlada "anticiganizam"

Planeta -
Mržnja prema Romima i te kako je prisutna u alpskoj republici, tvrde u udruženju Romano centro

BEČ - Mogli bi da budu tolerantniji.Mržnja prema Romima u Austriji i te kako je prisutna, tvrde u udruženju Romano centro. U izveštaju na temu „Anticiganizam u Austriji“ ovo udruženje dokumentovalo je 82 rasistička ispada prema Romima i Sintima u proteklih osam godina, a kritikuju se i stereotipi u medijima.Žigosani- Paraziti, prosjaci, lopovi, nisu civilizovani, ne žele da se integrišu u društvo, zloupotrebljavaju socijalni sistem, nemaju otadžbinu, nomadstvo i muzika su im u krvi, imaju drugačiji stav o imovini...“ - ovo su ukorenjene predrasude o Romima u Austriji, koji se još uvek ovde često nazivaju „Cigojner“ - kaže Andrea Herle iz Romano centra.

Parolama „Cigani napolje“ mladi u jednoj opštini u Tirolu 2009. napali su jednu romsku porodicu koja se nalazila na proputovanju. Septembra ove godine jedna grupa mladih je u Bišofshofenu napala Rome, a na jednoj Fejsbuk grupi je upućen poziv za napad, dok je jedna osoba zatražila i „konačno rešenje“.Ovakvi slučajevi prikupljeni u izveštaju samo su mali broj, jer je, kako naglašava autor Ferdinand Koler, broj daleko veći. U izveštaju su zabeležene uvrede i širenje mržnje, ali i diskriminacija na radnom mestu ili u vezi sa korišćenjem državnih usluga. Romsko udruženje kritikuje i stereotipno predstavljanje Roma u novinama i na televiziji.„Slučaj Marija“- U medijima se prikazuje samo jednostrana slika. To je dovelo do toga da se pojam prosjaka izjednači s Romima - rekao je Koler.Klaudija Šefer iz ustanove koja se bori protiv rasizma Zara kaže da se ispostavilo da je stereotipni prikaz u skorije vreme povećan i da je razvoj događaja zapravo zastrašujuć. Takođe i izveštavanje medija o slučaju Marije, plave devojčice pronađene u romskom naselju u Grčkoj, kako navodi, pojačalo je stare predrasude da Romi oni kradu decu. Koler je apelovao na novinare da ubuduće pažljivije izveštavaju. Herleova je ukazala da do sada tema „anticiganizma“ u Austriji nije istraživana i dodala da se ne zna ni pravi broj Roma koji žive u ovoj zemlji. Prema nekim procenama, u Austriji živi oko 25.000 Roma, a prema nekim čak do 80.000 samo u Beču.

Redovni izveštajiPOMOĆ U BORBI PROTIV DISKRIMINACIJERomano centro najavljuje da će svake dve godine objavljivati izveštaj, kojim želi da skrene pažnju javnosti na ovaj problem. Takođe, pogođenim licima izveštaj treba da pomogne da se bore protiv diskriminacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja