SKANDAL U AUŠVICU: Turski studenti slikali se uz naci pozdrav

Šok u Poljskoj

SKANDAL U AUŠVICU: Turski studenti slikali se uz naci pozdrav

Planeta -
Mladić i devojka, dvadesetdvogodišnjaci, studenti istorije na Univerzitetu u Budimpešti, prilikom obilaska najvećeg stratišta Jevreja koje su na teritoriji okupirane Poljske podigli nemački nacisti, slikali su se u nedelju ispod napisa "Rad oslobađa" na ulazu u logor u raznim pozama

VARŠAVA - Dvoje turskih studenata koji su se slikali pred glavnom kapijom nekadašnjeg koncentracionog logora Aušvic uz nacistički pozdrav čeka u Poljskoj optužba za skrnavljenje spomenika i propagiranje fašističke ideologije.

Mladić i devojka, dvadesetdvogodišnjaci, studenti istorije na Univerzitetu u Budimpešti, prilikom obilaska najvećeg stratišta Jevreja koje su na teritoriji okupirane Poljske podigli nemački nacisti, slikali su se u nedelju ispod napisa "Rad oslobađa" na ulazu u logor u raznim pozama, između ostalog i sa rukom dignutom u nacistički pozdrav "Hajl Hitler".

Odmah ih je privelo obezbeđenje Državnog muzeja bivšeg nacističkog logora Aušvic Birkenau. "Saslušali smo svedoke, saslušavamo direktora Muzeja a konsultujemo kompletan dokazni materijal sa tužialštvom", kazao je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 portparol policije u Krakovu Marijuš Ćarka.

Optužba za skrnavljenje spomenika i za propagiranje fašističke ideologije po poljskim zakonima može da znači i kaznu do dve godine zatvora.

Ove jeseni već je jedna druga grupa studenata iz Turske optužna za ista krivična dela zato što su se zabavljali nacističkim gestovima u bivšem koncentracionom logoru Majdanek.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track