OTKRIĆE: Antartik bogat dijamantima!
Foto: REUTERS

Ledeni kontinet

OTKRIĆE: Antartik bogat dijamantima!

Planeta -
Tim australijskih istraživača navodi da je u istočnom Antaktiku otkrio depozite kimberlita, retke magmatske stene koja je dobila naziv po južnoafričkoj oblasti Kimberli, gde je prvi put iz nje eksploatisan dijamant

OSLO - Na Antarktiku je pronađena vrsta stene koja u sebi često sadrži dijamante, saopštili su danas naučnici koji istražuju mineralna bogatstva ledenog kontinenta.

Ugovorom o Antarktiku i povezanim sporazumima zabranjena je svaka vojna, ali i rudarska aktivnost na jedinom nenaseljenom kontinentu na Zemlji, koji je sačuvan za naučna istraživanja i životinjski svet, od pingvina do foka.

U članku objavljenom u časopisu "Nature Communications", tim australijskih istraživača navodi da je u istočnom Antaktiku otkrio depozite kimberlita, retke magmatske stene koja je dobila naziv po južnoafričkoj oblasti Kimberli, gde je prvi put iz nje eksploatisan dijamant.

"Ovo je prvi dokaz o postojanju kimberlita na tlu Antarktika", navode naučnici, ističući da su do otkrića došli u planinama Princ Čarls.

Kako prenosi Rojters, tokom dozvoljenog geološkog istraživanja nije pronađen nijedan dijamant.

Kimberlit, stena vulkanskog porekla, koja se nalazi duboko ispod površine Zemlje, dosad je pronađen na svim kontinentima.

Ova stena je i potvrda razdvajanja kontinenata. Oblast istočnog Antarktika je nekada bio deo superkontinenta Gondvane, koji je uključivao Afriku, Južnu Ameriku, Australiju i Indiju.

Mnogi minerali, uključujući platinu, zlato, bakar, gvožđe i ugalj, prethodno su pronađeni na Antarktiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track