POD OPTUŽBOM: Grčka suspendovala finansiranje Zlatne zore
Foto: Rojters

Stop za desnicu

POD OPTUŽBOM: Grčka suspendovala finansiranje Zlatne zore

Planeta -
Prema najnovijim anketama, Zlatna zora uživa veće poverenje građana i treća je po popularnosti, iako su podignute optužnice protiv nekoliko njenih članova nakon ubistva jednog muzičara i antifašističkog aktiviste

ATINA - Grčki parlament izglasao je danas suspenziju finansiranja ekstremne desničarske stranke Zlatna zora, čime je ispunjena zakonska odredba o kažnjavanju stranaka optuženih za kriminalne aktivnosti.

Poslanici su sa 241 glasom "za" i 26 "protiv" glasali za suspenziju finansiranja. Pet poslanika je bilo uzdržano, a 28 odsutno, prenela je agencija AP.

Prema najnovijim anketama, Zlatna zora uživa veće poverenje građana i treća je po popularnosti, iako su podignute optužnice protiv nekoliko njenih članova nakon ubistva jednog muzičara i antifašističkog aktiviste.

Ispitivanje javnog mnjenja, koje je za dnevni list "Etnos" sprovela agencija "Metron analiza", pokazuje da bi za Zlatnu zoru glasalo 6,7 odsto ispitanika ukoliko bi izbori sada bili održani.

Ovi rezultati poklapaju se sa podacima do kojih su došle druge kompanije koje su sprovele ankete, prema kojima Zlatnu zoru podržava sedam odsto Grka.

Podrška za neonaciste je znatno opala sa maksimalnih 13 odsto od jula, pošto je jedan njihov simpatizer ubio muzičara Pavlosa Fisasa u septembru.

Međutim, podrška je ponovo je u porastu nakon ubistva dva pripadnika Zlatne zore ranije ovog meseca, za koje su odgovornost preuzeli levičarski ekstremisti.

Do sada je šest od ukupno 18 poslanika Zlatne zore optuženo za pripadnost kriminalnoj organizaciji. Tri člana su u pritvoru, uključujući lidera stranke Nikosa Mihaloliakosa, koji je optužen za upravljanje kriminalnom organizacijom.

Sudska dokumentacija pokazuje je da je partija povezana sa dva ubistva, tri pokušaja ubistva i brojnim napadima.

Zlatna zora je na izborima prošle godine osvojila skoro sedam odsto glasova na osnovu protivljenja merama štednje i imigraciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track