HIT: Britanci uvode plastične novčanice od 2016.

Teže za falsifikovanje

HIT: Britanci uvode plastične novčanice od 2016.

Planeta -
Centralna banka je saopštila da će keš od polimera ući u opticaj 2016. godine, kada je predviđeno izdavanje nove novčanice od pet funti sa likom Vinstona Čerčila, ratnog premijera Velike Britanije

LONDON - Banka Engleske je danas saopštila da će početi da izdaje plastične novčanice - prvi put u svojoj istoriji, dugoj 300 godina. Odluka je doneta pošto je jedno trogodišnje istraživanje pokazalo da plastične banknote duže ostaju čiste i teže ih je falsifikovati od papirnih novčanica.

Plastičnjaci, takođe, traju dvostruko duže od papirnih novčanica. Centralna banka je saopštila da će keš od polimera ući u opticaj 2016. godine, kada je predviđeno izdavanje nove novčanice od pet funti sa likom Vinstona Čerčila, ratnog premijera Velike Britanije.

Guverner Banke Engleske Mark Karni (Carney) ocenio je da su plastične novčanice "sledeći korak" u očuvanju poverenja u novac. Najavljeno je da će od polimera biti i novčanica od 10 funti, sa likom spisateljice Džejn Ostin, koja će ući u opticaj 2017. godine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track