FONDACIJA: Nema dokaza da je Mandela bio pitomac Mosada

Demantuju

FONDACIJA: Nema dokaza da je Mandela bio pitomac Mosada

Planeta -
Viši istraživač fondacije putovao je 2009. u Etiopiju, intervjuisao preživele koji su pomagali u Mandelinoj obuci i nisu se pojavili dokazi o izraelskoj vezi, dodala je fondacija.

TEL AVIV - Agenti izraelskog Mosada, koji su delovali u Etiopiji 1962. godine, obučavali su Nelsona Mandelu za borbu, korišćenje oružja i sabotažu, a da nisu znali o kome se radi, proizlazi iz dokumenata koji su objavile izraelske državne arhive, a o čemu je izvestio izraelski lsit " Haarec".

Međutim, Fondacija Nelson Mandela navodi da za to nema nikakvih dokaza.

U pismu zvaničnika Mosada Ministarstvu spoljnih poslova Izraela, datiranom 11. oktobra 1962. i pod naslovom "Crni bedrinac" (vrsta biljke) i objavljenom za javnost u nedelju, podseća se na razgovor u kome se diskustovalo o polazniku iz Etiopije pod imenom David Mobasari iz Rodezije.

"Pomenuti je obučavan od strane Etiopljana u džudou, sabotaži i oružju", stoji u pismu, a naziv Etiopljani je tajno ime Mosadovaca, objavio je "Haarec".

"Crni bedrinac" je bio u to vreme nadimak nedavno preminulog Mandele, heroja borbe protiv aparthejda i lidera Afričkog nacionalnog kongresa, dok je bežao od Južne Afrike tokom borbe za slobodu.

"On je pozdravljao naše ljude (hebrejskim pozdravom) šalom, bio je upoznat s problemima (jevrejske dijaspore) i Izraela i odao je utisak obrazovanog čoveka", naglašava se u pismu i dodaje da su "Etiopljani pokušali da ga učine cionistom".

Takođe se objašnjva da se ispostavilo "na osnovu fotografija u novinama o hapšenju "Crnog bedrinca" u Južnoj Africi da je obučavani iz Rodezije koristio pseudonim i da su njih dvojica zapravo ista osoba".

Sudeći po pismu, Mandela se interesovao za metode Hagane i jevrejskih milicija, koje su postojale pre stvaranja Izraela 1948. godine. Fondacija Nelson Mandela, međutim, istakla je u saopštenju da nije locirala nikakve dokaze u privatnoj arhivi Nelsona Mandele, koja uključuje njegov dnevnik iz 1962. i svesku, da je sarađivao s izraelskim operativcem tokom svoje turneje po afričkim zemljama te godine, prenosi AFP".

Mandelu su, kako je navadeno, vojno obučavali alžirski borci za slobodu u Maroku i Etiopski bataljon za nerede u Kolfi kraj Adis Abe

Viši istraživač fondacije putovao je 2009. u Etiopiju, intervjuisao preživele koji su pomagali u Mandelinoj obuci i nisu se pojavili dokazi o izraelskoj vezi, dodala je fondacija.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu nije išao na sahranu Mandele zbog viskih troškova takvog putovanja, kako je rečeno, a umesto njega je putovala parlamentarna delegacija.

Izrael je bio jedan od najbližih saveznika Južne Afrike kada se Pretorija, koja je držala Mandelu u zatvoru, suočavala sa sankcijama UN kasnih 1970- tih godina.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track