SARAJLIJE NE DAJU DEDA MRAZA: Pocepani plakati protiv dekice u crvenom
Foto: Reuters

Ustali u odbranu

SARAJLIJE NE DAJU DEDA MRAZA: Pocepani plakati protiv dekice u crvenom

Planeta -
Muslimani kažu da je za njih Nova godina noć kao i svaka druga. Islam ima svoju Hidžretsku novu godinu koja se meri po Mesečevom kalendaru i predstavlja trenutak kada je prorok Muhamed iz Meke prešao u Medinu

SARAJEVO - Na više lokacija u sarajevskom naselju Hrasno, pojavili su se plakati sa tekstom “Nova godina i Deda Mraz su hrišćanski praznik”.

Pritisak na građane Sarajeva, koji u Deda Mrazu vide lepu građansku tradiciju, potpuno odvojenu od religije, nije ništa novo i dešava se već nekoliko poslednjih godina. Deda Mraza uporno pokušavaju da povežu s religijom i prikažu kao deo hrišćanske kulture.

Ipak, za veliki broj građana Sarajeva i BiH, Deda Mraz je veseli starac sa bradom koji deci donosi novogodišnje poklone i ulepšava im praznike. Oblepljeni plakati su tokom jučerašnjeg dana pocepani. Proslavljanje Nove godine i Deda Mraz već godinama izazivaju lavinu kritika na forumima i internet portalima u Bosni i Hercegovini.

Pripadnici islama, naime, kažu da je za njih Nova godina "noć kao svaka druga". Islam ima svoju Hidžretsku novu godinu koja se meri po Mesečevom kalendaru i predstavlja trenutak kada je prorok Muhamed iz Meke prešao u Medinu. Ove godine, 4. novembra za muslimane je počela 1435. godina po Hidžri.Islam, međutim, ne zabranjuje svojim sledbenicima da obeležavaju novogodišnje praznik na način kako to čine njihove komšije hrišćani.

Ipak, tumačenje stručnjaka je da bi uvođenje islama u dečje vrtiće i obrazovne institucije i istovremeno proterivanje iz njih Deda Mraza, moglo značiti radikalizaciju islama na ovim prostorima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja